Dit zijn de drie Fiets Innovatie Award winnaars van 2022!

Om de reputatie van Nederland als fietsland hoog te houden, is het belangrijk te blijven innoveren. Fiets en e-bikes zijn handige, duurzame vervoersmiddelen en bovendien is fietsen hartstikke gezond. Fietsen kan echter nog beter, duurzamer en veiliger gemaakt worden – en daar wordt hard aan gewerkt. Deze drie innovators ontvingen eerder dit jaar een Fiets Innovatie Award voor hun uitvindingen.

Battery-box van Battery Control

E-bikes beschikken over lithium-ionaccu’s. Deze moeten veilig opgeladen worden. Uiteraard hoopt geen enkele e-bike-eigenaar dat het gebeurt, maar het is mogelijk dat er een accubrand ontstaat tijdens het opladen. Zo'n brand is niet alleen gevaarlijk, maar er komen ook allerlei giftige gassen bij vrij – niet goed voor het milieu dus.

De Battery-box van Battery Control maakt het opladen van lithium-ionaccu’s veiliger. Bij brand zal het vuur de box niet kunnen verlaten. Het product is bovendien bestand tegen explosies. De box zorgt ervoor dat de giftige rookgassen die vrijkomen bij de brand afgevoerd worden, zodat deze niet in de lucht terechtkomen.

De innovatieve Battery-box is CE-gekeurd en beperkt gevolgschade bij brand. Verzekeraars geven het advies om brandveilige producten te gebruiken en het gebruiken van dit product is dan ook aan te raden. Nog geen verzekering voor de fiets op zak? Eerst de fietsverzekering vergelijken en een dekking kiezen die op jouw wensen aansluit, is dan verstandig.

Veilige fietslamp van Ziemi

Ziemi ontving de 2022 Fiets Innovatie Award voor zijn veilige fietslamp. Deze lamp verlicht de benen van de fietser, waardoor het voor andere weggebruikers direct duidelijk is dat het een fietser betreft en dat deze dus kwetsbaar is in het verkeer. Dit moedigt anderen aan extra voorzichtig te zijn in de buurt van de fietser. De Ziemi fietslamp maakt de fietser 250 graden zichtbaar, waardoor vrijwel iedereen hem goed kan zien.

Het lampje is verstelbaar, waardoor fietsers de stralingshoek zo kunnen aanpassen dat het lampje direct op de benen schijnt. De Ziemi fietslamp maakt fietsen in het donker een stuk veiliger. Dit kan de drempel om in het donker te fietsen wat lager maken, waardoor men de auto nog wat vaker laat staan.

Reco One e-bike van Advanced Ebike

Een fiets met een frame dat volledig recyclebaar is - bestaat dat? Ja, de Reco One e-bike. Advanced Ebike sleepte een 2022 Fiets Innovatie Award in de wacht voor hun recyclebare fiets. Het frame kan dankzij zijn unieke eigenschappen met 50 procent minder CO2-uitstoot worden geproduceerd dan normale fietsframes. Oude frames kunnen weer gebruikt worden om nieuwe frames van te maken. Het frame, dat van Advanced Composiet Materiaal is gemaakt, is niet enkel duurzaam maar ook geluids- en schokdempend.

Onze partners