DIY past enorm goed in de duurzame trend die we de laatste tijd steeds vaker voorbij zien komen. Bij DIY (Do It Yourself) werk je namelijk met materialen die je anders weg zou gooien, wat ervoor zorgt dat je niks nieuws hoeft te kopen.
Beginnen met een DIY-project is dus de ultieme hobby voor iemand die zich bezig wil houden met hergebruik. Door zelf zo’n project op te pakken, bespaar je flink op nieuwe spulletjes en draag je tegelijkertijd bij aan een betere planeet!
DIY is veel meer dan alleen het verminderen van je persoonlijke afvalproductie. Het is vooral een milieubewuste levensstijl die draait om het vinden van creatieve manieren om oude materialen opnieuw te gebruiken.
Je hergebruikt materialen die je al hebt om iets nieuws te maken, waardoor je dus geen nieuwe dingen in de winkel hoeft te kopen. Zo kun je oude meubels, versleten kleding en lege potten of flessen omtoveren tot functionele of decoratieve items die in ieder huis een nieuwe functie kunnen vervullen.
Op deze manier verminder je niet alleen de hoeveelheid afval die je produceert, maar je geeft met deze zelfgemaakte stukken ook een unieke look aan je interieur of je eigen voorkomen. Daar komt nog eens bovenop dat je je creativiteit stimuleert en misschien wel ontdekt dat je allerlei vaardigheden hebt waarvan je nog niet eens wist dat je ze bezat.
Heb je zin om aan de slag te gaan? Kijk dan eens naar deze opties:
Oude meubels upcyclen: als je thuis een oude tafel, stoel of kast hebt die zijn beste tijd heeft gehad, dan kun je deze een nieuw leven inblazen. Bijvoorbeeld door het meubelstuk te schuren en verven of te bekleden met gerecyclede stoffen. Beschadigingen herstel je gemakkelijk zelf met eenvoudige reparatiematerialen, zoals vloeibaar kneedhout of secondelijm. Zo kunnen scheuren, gaten en losse onderdelen gemakkelijk worden gerepareerd. Secondelijm is namelijk sterk genoeg om alles weer terug op zijn plek te krijgen en kan zelfs gebruikt worden voor meubels die veel worden belast, zoals ladekasten of stoelen.
Recycle je oude kleding: heb je een stapel oude T-shirts van truien of spijkerbroeken die je niet meer draagt? In plaats van ze weg te gooien, kun je ze gebruiken om nieuwe items te maken. Oude spijkerbroeken kunnen bijvoorbeeld worden getransformeerd tot trendy tassen. De spijkerbroeken kunnen ook worden verknipt tot stevige opbergzakken of zelfs worden verwerkt in een patchworkdeken. Dit soort projecten vereist meestal weinig tot geen ervaring met een naaimachine en kunnen zelfs met de hand worden gedaan.
Oude glazen potten omtoveren tot decoratieve verlichting: glazen potten behoren tot de veelzijdigste materialen voor DIY-projecten. Je kunt ze hergebruiken als opbergruimte in de keuken of als vazen voor bloemen. Maar een bijzonder leuk project is het maken van sfeerverlichting. Vul een oude glazen pot met ledlichtjes of kaarsen en je hebt een prachtige, milieuvriendelijke lamp voor in huis of in de tuin. Dit soort projecten zijn snel en gemakkelijk uit te voeren en geven een tweede leven aan spullen die anders bij het afval terechtkomen.
Met je eigen DIY-project kun je niet alleen enorm duurzaam bezig zijn, maar ook je creativiteit helemaal de vrije loop laten. Doordat je materialen hergebruikt en recyclet, produceer je minder afval en bespaar je ook nog eens wat centen. Of je er nu voor kiest om je meubels een ander jasje te geven, kleding te hergebruiken of om decoratieve verlichting te maken, met ieder klein project verminder jij je impact op de aarde.