Doorbraak in duurzame energie: energie uit de oceaan!

Revolutionaire technologie van Bluerise is dé oplossing voor energie in de tropen.

Het Delftse Bluerise heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om in de tropen energie op te wekken uit de oceaan. Hiermee kunnen grote gebieden van duurzame energie worden voorzien. En waar wind- en zonne-energie altijd afhankelijk zijn van of de zon schijnt en of de wind waait, produceert Bluerise straks dag en nacht schone energie. Bluerise is klaar voor de commerciële uitrol en via crowdfunding kan iedereen nu investeren in Bluerise. De dag na de publieke live werd al het eerste doel van €250.000 behaald en Bluerise heeft met bijna 400 investeerders ook het tweede doel van €500.000 behaald. Om de impact en de groei van Bluerise als bedrijf te vergroten is er besloten om de crowdfunding campagne door te laten lopen tot €750.000. Dit stelt Bluerise in staat om het team verder te versterken en de voorbereidingen voor de eerste twee projecten in de Cariben te versnellen.

Doorbraak in duurzame energie energie uit de oceaan afbeelding1

Doorbraak in duurzame energie

Oceanen bedekken 70% van onze planeet. Ze zijn de grootste collector van zonne-energie. In de tropen is het water aan de oppervlakte 25 tot 30 graden, terwijl de temperatuur op 1000 meter diepte tussen de 4 en 6 graden ligt. Met dit temperatuurverschil kun je een enorme hoeveelheid duurzame energie opwekken. Bluerise gebruikt deze energie om duurzame koeling en elektriciteit te produceren. In de tropen wonen meer dan een miljard mensen dichtbij de kust. Meer dan de helft van de energie gaat naar airconditioning. Deze airconditioners gebruiken veel dure, niet duurzame elektriciteit en zorgen voor veel CO2-uitstoot. Met het koude water uit de diepe oceaan zijn gebouwen tegen veel lagere kosten op een duurzame manier te koelen. Met het temperatuurverschil tussen het warme water aan de oppervlakte en het koude diepe water kan bovendien elektriciteit worden opgewekt, dag en nacht. Want anders dan zonne- en windenergie, is oceaanenergie altijd beschikbaar, en hoeft dus niet aangevuld te worden met vervuilende energiebronnen op momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait.

Van hotels tot vliegvelden

De technologie van Bluerise krijgt veel belangstelling. In Curaçao werkt Bluerise aan een project bij de luchthaven en ook in Jamaica wordt hard gewerkt. Daar kan men niet wachten, want de energieprijzen zijn er zeer hoog en 60% van de energiekosten zijn toe te rekenen aan airconditioning.

Robert Wright, CEO van New Leaf Power, partner van Bluerise in Jamaica: “Bluerise biedt een schoon en goedkoper alternatief door koud zeewater van 1000 meter diepte omhoog te pompen om onze hotels te koelen. Deze manier van koelen is 10 keer efficiënter, waarmee tot wel 90% van de energie kan worden bespaard. Uiteindelijk is dat wat onze klanten willen, ze willen goedkopere energie, goedkopere koeling, die schoon en groen is.“

Doorbraak in duurzame energie energie uit de oceaan afbeelding2

Crowdfunding

Bluerise heeft ervoor gekozen om de benodigde financiering middels crowdfunding bij Symbid op te halen. Binnen één dag werd het doelbedrag van €250.000 bereikt, voldoende om de stap tot aan de realisatie van het eerste project te maken. Ook het tweede doelbedrag van €500.000, om een tweede project te realiseren en de uitrol te versnellen, is in korte tijd met hulp van bijna 400 investeerders opgehaald. De crowdfunding campagne nog volop door en het nieuwe doelbedrag staat op €750.000.
Remi Blokker, CEO van Bluerise: “We willen graag de mogelijkheid bieden om te investeren in deze energierevolutie en we merken dat er enorm veel interesse is om onderdeel te worden van onze missie.”

Bluerise logo

 

Onze partners