Doorbraak in energie via transparante gevel

Innovatieve zonnepanelen in gevel wekken grote hoeveelheden energie op én creëren prettig binnenklimaat.

Het toepassen van zonnepanelen op gevels om gebouwen energieneutraal te maken, is niet heel gebruikelijk. Het leverde tot nu toe donkere gesloten gebouwen op, terwijl glazen gevels daglicht, transparantie en ruimtelijkheid bieden. Door een innovatieve zonwering met transparante zonnepanelen is het nu echter mogelijk om via de gevel grote hoeveelheden energie op te wekken met volledig behoud van transparantie en design.

EGM architecten, ODS Geveltechniek en Pellikaan ontwierpen samen met Wellsun een gevel waarin energieopwekking en zonwering volledig zijn geïntegreerd. Een volgende stap in het energieneutraal maken van gebouwen is hiermee genomen.

Doorbraak in energie via transparante gevel

Transparante meest efficiënte zonnepanelen

De Lumiduct, het innovatieve zonweringsysteem van Wellsun, bestaat uit transparante panelen die automatisch de stand van de zon volgen en tegelijkertijd het zonlicht filteren. De panelen zetten het directe, verblindende zonlicht om in energie, maar laten het diffuse, zachte daglicht door. Zo is het mogelijk om een volledig glazen gevel te realiseren met geïntegreerde zonwering, die aanzienlijk meer energie opwekt dan een gesloten gevel met ‘normale’ zonnepanelen. Met een rendement van meer dan 30% zijn de toegepaste zonnepanelen de meest efficiënte die er bestaan.

“Een open en transparant gebouw, meer daglicht dan met andere zonwering, nooit meer verblinding en geen blazende airco.”

Meerwaarde binnenklimaat volgens TU Eindhoven

De gevel heeft ook meerwaarde voor het binnenklimaat. TU Eindhoven vergeleek de zonwering met een gangbare, geautomatiseerde zonwering op energieverbruik voor koeling, verwarming en verlichting. Eerste resultaten laten zien dat de energieopwekkende zonwering wat betreft koeling vergelijkbaar presteert, er tegelijkertijd minder verwarming nodig is en er meer daglicht binnenkomt.

Primeur voor Alblasserdam langs de A15

De primeur is voor Alblasserdam. Daar wordt de energieopwekkende zonwering voor het eerst toegepast langs de A15 in een gevel van veertig vierkante meter bij het kantoor van Mondial Movers. De innovatieve gevel creëert perfecte daglichtomstandigheden in het gebouw, in combinatie met volledige transparantie en hoge energieprestaties. Een volgende stap in het energieneutraal maken van gebouwen is hiermee genomen.

Over Wellsun

Wellsun is in 2013 opgericht met de gedachte het zonlicht maximaal te benutten door de zon selectief te gebruiken. Het directe licht is energierijk en zorgt voor opwarming en verblinding in een gebouw. Specifiek dat licht wil je 3/4 weren en omzetten in nuttige duurzame energie. Het zachte diffuse daglicht daarentegen wil je juist maximaal toelaten tot het gebouw. Met de Lumiduct heeft Wellsun een transparante zonwering ontwikkeld die glazen gevels mogelijk maakt, die met hoog rendement elektriciteit opwekt én zorgt voor 2 tot 3 keer zoveel daglicht als bij normale zonwering. De Lumiduct is sinds begin 2017 commercieel verkrijgbaar.

Wellsun logo

Over EGM

EGM architecten is één van de meest innovatieve en kennisintensieve architectenbureaus van Nederland. Al meer dan veertig jaar vervullen we onze voortrekkersrol met een duurzame en proactieve benadering van
architectuur. Het resultaat is een breed scala aan onderscheidende gebouwen voor zorg, overheid, onderwijs, onderzoek, maatschappij en bedrijfsleven. Nationaal en internationaal. EGM adviseurs vormt de schakel tussen ontwerp en uitvoering met bouwkundige en praktijkgerichte adviezen op het gebied van bouwfysica, akoestiek, bouwkundige brandpreventie, bouwregelgeving, duurzaamheid, bouwtechniek, bouwpathologie en bouwplantoetsingen. EGM adviseurs maakt al jarenlang deel uit van EGM architecten en heeft zich daardoor kunnen ontwikkelen tot een bijzondere groep van adviseurs: adviseurs die dicht bij het ontwerp opereren.

EGM R&D werkt aan projecten in de zorg die verder gaan dan alleen het gebouw. In onze visie zijn innovaties de motor voor vooruitgang in veiligheid, efficiëntie en welzijn. We maken gebruiken van onze Evidence Based Design tool om deze innovaties en ontwikkelingen in beeld te brengen. EGM R&D werkt samen met zorginstellingen, woningcorporaties, overheidsinstellingen, onderwijsinstellingen, strategisch adviesbureaus en product leveranciers. Samenwerking is de sleutel tot vooruitgang.

EGM interieur snijdt voor ieder project de architectuur van het interieur op maat voor opdrachtgever en gebruiker en levert een grote variatie aan inspirerende projecten in de zorg, voor overheden en culturele instellingen, voor werkomgevingen, leisure en retail. Het interieur is daarmee een blauwdruk van de organisatie van onze opdrachtgever.

Powered by EGM. Bouwen doe je in 7D. Ontwerpen en engineeren volgens ons dus ook. En dit kan eenvoudig met BIM: Building Information Modelling. Met dit model ontwerpt u niet alleen in 3D, u haalt ook alle denkbare informatie uit het ontwerp. BIM is niet voor niets in opkomst in ontwerpend en bouwend Nederland. EGM heeft al vele jaren ervaring en is koploper in BIM. Deze kracht zetten we nu in via Powered by EGM.

EGM architecten logo

Onze partners