Duurzaam bezig: groen stofzuigen

Vorig jaar is er een en ander veranderd qua regelgeving voor stofzuigers. Zo mochten er vanaf begin 2017 alleen nog maar energiezuinige stofzuigers op de markt worden gebracht met een maximaal wattage van 600 watt. Dan stelt zich wel de vraag: hoe staat het met de zuigkracht van een stofzuiger van 600 watt in vergelijking met een apparaat met 2200 watt aan power. Zuigt deze krachtpatser dan in de praktijk ook zo veel beter?

Stofzuiger krachtpatsers overtuigend qua zuigkracht?

De Consumentenbond heeft deze kwestie onafhankelijk en zonder winstoogmerk in het vizier gebracht, met wellicht verrassende resultaten. Het antwoord op de vraag of een stofzuiger van 2200 watt een betere zuigkracht heeft dan een apparaat van 600 watt: nee! De prestaties van stofzuigers worden meer bepaald door het type zuigmond. Door deze nieuwe wattage-regels worden stofzuigerfabrikanten feitelijk gedwongen betere machines te ontwikkelen, die zuiniger zijn en (minstens) net zo’n goede zuigkracht hebben als de ouderwetse wattagemonsters.

Zakloos, robotstofzuiger of toch de ouderwetse variant?

Stofzuigers zonder zak zijn in merendeel van de gevallen géén groene keuze. Op het gebied van zuinigheid scoren deze meestal minder goed dan stofzuigers met zak. Een ander nadeel van zakloze stofzuigers is dat ze stof vrijgeven bij het inzuigen. Prijstechnisch is er een breed scala aan mogelijkheden van stofzuigers zonder zak. Wanneer je naar de high-end apparaten kijkt, heb je grote kans dat je wél een model tegenkomt dat voldoet aan alle criteria.

Dan hebben we de robot variant stofzuiger. Een robotstofzuiger gaat geheel zelfstandig je woonkamer stofzuigen. Het grote voordeel is dat robotstofzuigers zeer zuinig zijn in het gebruik. Een feit is wel dat ze over het stofzuigen van de hele woonkamer een hele poos kunnen doen, denk aan een half uur tijd. Maar met een wattage van 40 of 50 watt is dat vaak de moeite waard, én je hoeft het niet zelf te doen. Een reguliere stofzuiger heeft voor dezelfde moeite het dubbele aan energie nodig.

Het feit dat deze voordelen van de robotstofzuiger niet de enige aspecten zijn is spijtig. De robotzuiger is tóch geen optimale groene keuze; na circa 2-3 jaar dient de accu van een robotstofzuiger vervangen te worden. Hiernaast kan de ronde zuigmachine ook niet in bij de kleine hoekjes en gaatjes geraken. Ook kunnen ze nog niet traplopen…

Stofzuiger onderhoud

De “levensverwachting” van een stofzuiger is sterk afhankelijk van hoe je met je apparaat omgaat. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om de stofzuigerzakken, -filters en -bakken tijdig te reinigen of te vervangen. De handleiding van je stofzuiger bevat vaak nuttige informatie over de onderhoudsfrequentie, die ook sterk afhangt van je gebruikswijze.

In het huidige digitale tijdperk zijn wij geprezen van een groot aanbod aan leveranciers, die ons met alle plezier online willen ontzorgen. Zo kun je voor onderdelen voor je Miele stofzuiger alle Miele onderdelen makkelijk online bestellen en heb je ze in sommige gevallen al de volgende dag in huis. Check altijd wel goed van tevoren welke onderdelen je exact nodig hebt.

Onze partners