Duurzaam en toch besparen op kantoorkosten? Dat kan met deze handige tips!

Het lijkt of we sinds de klimaattop ook als ondernemers een stuk groener zijn gaan denken. Het is niet alleen goed voor het imago maar ook voor de portemonnee. Maar bij het besparen van kosten op het kantoor denk je al snel aan een enorme kostenpost. Dat het echt niet veel geld hoeft te kosten laten we je zien via de volgende tips!

Duurzaam en toch besparen op kantoorkosten

1. Bezint eer gij print

Veel van de correspondentie gaat vandaag de dag gewoon via de mail. Het mooie is dat via die mail al een mooi groen signaal kan afgeven aan de buitenwereld. Simpelweg door in de handtekening van de mail een volgende regel op te nemen: “Denk aan het milieu voordat u deze e-mail print” Simpel en effectief. En deze aanpassing kost helemaal niets!

2. Gebruik duurzaam papier voor uw facturen

Het kan het nog steeds zo zijn dat sommige correspondentie beter op papier kan worden aangeboden. Denk hierbij eens aan een grote aanbesteding. Bij een tender wil je nu eenmaal goed voor de dag komen.

Bij een dergelijke keuze kun je je werk dan printen op duurzaam print papier met het FSC keurmerk. Met het FSC papier weet je zeker dat de grondstoffen op een milieuvriendelijke manier gewonnen zijn, zonder roofbouw te plegen op de bossen. Het printen op dergelijk papier is wel duurder maar de investering verdient zich snel terug. Wanneer je de grote order binnenhaalt zijn de kosten weer goed te verantwoorden.

3. Print met de kleur groen

Als er op het kantoor veel verslagen of artikelen uitdraait met de standaardinstellingen, dan laat je heel wat voordeel liggen. Via de afdrukopties er altijd wel een economische printfunctie aanwezig.

Als je een printer gebruik, waarbij de zwarte en de kleurentoner gescheiden zijn, kun je kiezen voor de instelling “printen in grijswaarden”. Dit is een optie die via afdruktaken altijd aanwezig is. Op deze manier kun je gemakkelijk veel inkt besparen. Als er op de zaak veel geprint wordt is er ook nog de afweging die je kunt maken tussen een inkjet en een laserwriter. Een inktjet is geschikt voor enkele printjes maar bij grote dossiers is het raadzaam om een duurdere laserwriter met idem prijzige toners te kopen. Het aanschaf ervan is prijzig maar zal zich snel terugbetalen door het economische printen. Ter vergelijking: een toner kost ongeveer 5 keer meer dan een inkjet maar je maakt er het zesvoudige aan printjes mee. Daar komt ook nog eens bij de een laserprinter een lange levensduur heeft en minder onderhoud nodig heeft.

Zorg er ook voor dat je de cartridges aflevert wel laat recyclen.

4. Ouderwets schrijfwerk in een nieuw jasje

Ook het schrijven kan een stuk duurzamer. Schrijf voortaan met een Bottle 2 Pen. Dit zijn pennen die gemaakt zijn van PET flessen. Helemaal gerecycled dus.

5. Een groenere werkomgeving maakt het personeel productiever

Een groene omgeving, het echte groen van planten en bloemen, zorgt voor meer sfeer op kantoor. Fair trade koffie zal ook in de smaak vallen bij de werknemers. Koffie die op een eerlijke manier verhandeld is drinkt nog lekkerder weg.

6. Tot slot: ergonomische bureaus voor duurzame werknemers

Op het gebied van kantoormeubilair valt dus nog veel terrein te winnen. Neem als eerste de productie. De milieueffecten van het kantoormeubilair zijn vooral gerelateerd aan de productie, winning en behandeling van het gebruikte materiaal. Een ander relevant aspect is de levensduur en de manier waarop het meubelstuk is vervaardigd. Wees bewust waar je je kantoormeubilair aanschaft. Er zijn diverse online shops die een duurzame werkwijze hanteren en veel innovatieve oplossingen bieden zoals zit-sta bureaus en ergonomische bureaustoelen.

Onze partners