Duurzaam luiergebruik door betere materialen én minder gebruik

Vanaf de geboorte tot aan zindelijkheid dragen baby’s en kleine kinderen gemiddeld zo’n vijfduizend luiers. Dit betekent dat meer dan 5 procent van al ons restafval bestaat uit plastic babyluiers. De laatste jaren is de leeftijd van zindelijkheid alleen maar opgeschoven. Kinderen van nu zijn zeven tot twaalf maanden later zindelijk dan dertig jaar geleden. De wegwerpluier speelt een belangrijke rol in deze verandering. Het dragen van een moderne wegwerpluier voelt nu eenmaal prettiger voor een kind. Maar ook speelt mee dat een kind van nu meer opvoeders heeft dan vroeger. Hierdoor is er minder tijd en structuur om de zindelijkheid van een kind consequent te trainen.

Dat kan beter

Als het gaat om de verduurzaming van luiergebruik, dan leggen beleidsmakers vooral de nadruk op recycling. Maar als je hier goed naar kijkt is dit niet de allerbeste oplossing. De centrale inzameling die steeds meer gemeenten nu invoeren is erg kostbaar en de effecten voor het milieu zijn te betwisten. Uit het recycle proces komt laagwaardig plastic, dat lastig ergens anders opnieuw in te zetten is. Ook verandert dit niets aan het aantal luiers die er aan de voorkant van het systeem in gaan, het gebruik. Dat dit veel beter kan vinden ze bijvoorbeeld bij een duurzame onderneming als Toddy Cares. Dit sympathieke en jonge bedrijf gaat uit van een bredere blik. Een combinatie van tijdige zindelijkheid, parttime gebruik van wasbare luiers en het toepassen van meer bio-based materialen. Ze benaderen luiergebruik met de principes van de circulaire ladder, de zogenaamde R- strategie.

Luiergebruik verduurzamen, een kwestie van combineren

Het eerste luiermerk dat minder luiers wil verkopen bestaat dus al. De initiatiefnemers zijn zelf jonge ouders en schrokken van de hoeveelheid afval die hun kleintjes wisten te produceren. Toen ze in de wetenswaardigheden over luiers doken, is hun idee voor het luiermerk Toddy ontstaan. Een luiermerk dat ouders helpt met duurzame luiers én met duurzamer luiergebruik. Zo bedachten ze een combinatie van begeleiding bij zindelijkheid, wasbare luiers die goed in de dagelijkse routine passen en bio-based wegwerpluiers. Deze combinatie van tijdige zindelijkheid, parttime gebruik van wasbare luiers en het toepassen van 20 procent meer bio-based materialen maakt het mogelijk om nu al ruim 50 procent van fossiele plasticafval te voorkomen.

Het verschonen van luiers verschonen

De uitdagingen van deze tijd kunnen verlammend werken. Toddy wil een positief voorbeeld zijn voor anderen en mensen de mogelijkheid geven mee te bewegen in de juiste richting. Ondernemerschap zetten ze in om duurzame vragen te beantwoorden. Ze organiseren het bedrijf daarom 'steward owned' , hiermee maken ze een stichting eigenaar van het bedrijf. De stichting achter Toddy heet het Future Diaper Project. De winst van Toddy gaat voor het grootste deel naar de stichting en daarmee naar de missie: Het 'verschonen van luiers'.

Circulair (en) vriendelijk

Het bedrijf Toddy benadert luiergebruik met de principes van de circulaire ladder. Ze begint aan de voorkant door onnodig gebruik te voorkomen met behulp van een eigen zindelijkheidsmethode. Vervolgens het stimuleren van wasbare luiers, wat hergebruik oplevert en het herontwerpen van de wegwerpluier door hernieuwbare materialen toe te passen.

Kinderdagverblijven kunnen meedoen

‍Toddy werkt ook samen met kinderdagverblijven aan een duurzamer luiergebruik. Toddy kan helpen bij het vormen van beleid en protocollen binnen organisaties en kan organisaties voorzien van de juiste producten en materialen. Samen kunnen ze de volgende voordelen en kostenbesparing realiseren: vermijdbare kosten luierinkoop en bedrijfsafval, CO2 en plasticafval besparing en aanvullende (pedagogische) dienstverlening. De Toddy calculator kan inzichtelijk maken wat de impact voor een organisatie is én voor de ouders. Want niet alleen helpt Toddy zo een organisatie te besparen (luierinkoop, afvalkosten, tijd en de milieueffecten), ook de ouders zijn eerder uit de luiers.

Onze partners