Duurzaam ondernemen, hoe en waarom?

De manier waarop bedrijven werken verandert. De tijd dat men gewoon een product of dienst verkocht en verwachtte dat de klanten terug zouden komen, ligt achter ons. Om relevant te blijven en te gedijen in de huidige economie, moeten bedrijven duurzaam zijn.

Wat betekent dat? Een duurzaam bedrijf is een bedrijf dat rekening houdt met de ecologische en sociale gevolgen van zijn activiteiten. Om te weten wat de huidige ecologische afdruk van je onderneming is kan je gebruik maken van online CO2 calculators zoals die van klimaatplein.com of is Carbon Trust.

De eerste stap om een duurzaam bedrijf te worden, is inzicht krijgen in uw impact. Zodra u de CO2-voetafdruk van uw bedrijf kent, kunt u beginnen met het verminderen ervan. Er zijn vele manieren om dit te doen, van het gebruik van energie-efficiëntere producten tot het compenseren van uw uitstoot.

Welke andere stappen kunt u nemen om uw ecologische voetafdruk van het bedrijf?

Een duurzaam bedrijf worden is niet alleen goed voor het milieu; het is ook goed voor het bedrijfsleven. Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in aankopen bij bedrijven die in hun ogen ecologisch en sociaal verantwoord zijn.

Dus, als u overweegt uw bedrijf duurzamer te maken, denk er dan aan: het is niet alleen maar goed om doen; het zijn goede zaken.

Financiering van zakelijke verduurzaming

Er zijn verschillende manieren om de duurzaamheid van bedrijven te financieren, van traditionele methoden zoals een zakelijke lening en investeringen tot meer innovatieve benaderingen zoals groene obligaties en crowdfunding.

  • Leningen: Banken en andere financiële instellingen zijn in toenemende mate bereid geld te lenen aan bedrijven voor duurzaamheidsgerelateerde projecten.
  • Investeringen: Veel impactinvesteerders zijn op zoek naar bedrijven die werken aan sociale en ecologische veranderingen.
  • Groene obligaties: Groene obligaties zijn een soort obligaties die specifiek bedoeld zijn voor de financiering van klimaatgerelateerde projecten.
  • Crowdfunding: Crowdfundingplatforms zoals Kickstarter en Indiegogo kunnen een geweldige manier zijn om duurzaamheidsgerelateerde projecten te financieren.

Bedrijven die in staat zijn om hun duurzaamheidsprofiel hebben vaak toegang tot meer financieringsmogelijkheden en tegen betere tarieven.

Welk effect zal duurzaam ondernemen in de toekomst hebben?

Het effect van duurzaam ondernemen zal de komende jaren waarschijnlijk aanzienlijk zijn. Naarmate bedrijven zich meer bewust worden van hun ecologische en sociale impact, zullen zij hun werkwijze gaan veranderen. Dit kan betekenen investeren in hernieuwbare energie, duurzamere materialen gebruiken of zelfs hun bedrijfsmodel volledig herzien.

Het doel van duurzaamheid is een wereld te creëren waarin we allemaal gelukkig en gezond kunnen leven zonder de planeet te beschadigen. Naarmate meer bedrijven duurzame praktijken toepassen, komen we dichter bij dat doel.

Onze partners