Duurzaam op reis: verklein de ecologische voetafdruk zo!

Duurzaam op reis verklein de ecologische voetafdruk zo

Is het mogelijk om een duurzame levensstijl te hebben én op vakantie te kunnen blijven gaan? Vooropgesteld is reizen per definitie niet duurzaam, maar er zijn veel manieren on de ecologische voetafdruk te verkleinen, zodat er onbezorgd en zonder schuldgevoel genoten kan worden.

Ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk is kort gezegd de ruimte die een persoon, een groep of een land inneemt om te leven. Deze voetafdruk wordt groter bij een luxere levensstijl. Niet alleen de ruimte waar men woont wordt meegerekend, maar ook de ruimte die nodig is om in voedsel, kleding en andere consumptiegoederen te voorzien. Iemand met elke dag vlees op het bord heeft een grotere voetafdruk dan een vegetariër, omdat het produceren van vlees veel water kost en veel land. Niet alleen het land waar de dieren opgroeien, ook het land waarop de voeding van het dier verbouwd wordt. Zo is de voetafdruk van een reiziger groter dan die van een thuisblijver, omdat ook de CO2-uitstoot meetelt voor de ecologische voetafdruk. Deze voetafdruk kan verkleind worden op verschillende manieren.

Een bestemming dichtbij huis kiezen en het vliegtuig laten staan

Van alle transportmiddelen geeft het vliegtuig veruit de hoogste milieubelasting. Kies daarom een bestemming dichtbij huis om het aantal reiskilometers te verkleinen en om het vliegtuig te kunnen laten staan. Neem het liefste de trein of de fiets. Indien dit niet mogelijk is, zijn de bus of eigen auto goede alternatieven.

Toch vliegen?

Kies dan voor een lange reis en geen korte citytrip. Boek daarnaast een directe vlucht zonder onderbrekingen. Tot slot kan men kiezen voor een greenseat of op een andere manier de CO2-uitstoot compenseren.

CO2-uitstoot compenseren

Tegenwoordig is het bij veel reisorganisaties en andere partijen mogelijk om de CO2-uitstoot te compenseren. Sommige organisaties doen het uit zichzelf al, zoals boekingsplatform Natuurhuisje. Er zijn ook websites waar de CO2-uitstoot van een vliegreis te berekenen is en waar een vakantieganger kan betalen om bomen te laten planten, zoals Treesforall.

De lokale economie stimuleren

Boek excursies altijd lokaal. Eet in restaurants die niet toebehoren aan een grote (fastfood)keten, maar aan lokale restaurateurs. Zoek het kruidenierszaakje op de hoek op voor dagelijkse boodschappen, in plaats van de supermarkt.

Eco-lodges, accommodaties met keurmerken of groene reisorganisaties

Of er nu gekozen wordt voor een georganiseerde reis of dat men zelf de reis uitstippelt: het is altijd mogelijk om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Er zijn duurzame keurmerken in de reisbranche, zoals Green Key, die de accommodatie keuren op duurzaamheid. Tegenwoordig houden de meeste grote reisorganisaties zich bezig met duurzaamheid.

Andere tips om duurzaam te reizen

Deze tips hebben niet direct invloed op de voetafdruk. Heb altijd respect voor de lokale bevolking, hun normen, waarden en gebruiken. Kies voor excursies waarbij de uitbuiting van dieren is uitgesloten. Eet zoveel mogelijk vegetarisch. Sluit altijd een reisverzekering af en kies voor een verzekeraar die investeert in duurzaamheid. Neem altijd een eigen waterfles mee en beperkt het gebruik van plastic.

Onze partners