Duurzaam rijden zonder stekker…..

In de wereld van mobiliteit is een flinke transitie gaande van fossiele brandstof naar alternatieve manieren om jezelf voort te bewegen. Of het nu volledig elektrisch, plug-in hybride, groengas, waterstof of zelf frituurvet (!) is, alle automerken beseffen dat er een verandering op komt is.
Voor de deelname aan de wintereditie van de Hansa Green Tour 2017, kreeg GroeneZaken de Toyota Prius ter beschikking van Louwman Groningen. Een hybride auto zonder stekker.
In eerste instantie moesten we even wennen aan dit idee. Een auto zonder stekker en toch duurzaam?

Blog Toyota Pruis GroeneZaken1

Er zitten veel verschillende aspecten aan duurzame mobiliteit. Eigenlijk zou je moeten kijken naar de gehele productieketen van fabriek tot eindgebruiker, het verbruik, de brandstof, maar ook welke stroom je gebruikt, als je elektrisch rijdt. Toyota omschrijft haar duurzaamheidsbeleid uitvoerig in haar brochures en noemen dit “De kringloop van Toyota”.

1. Ontwerp en productie
De bedrijfsvoering van Toyota is erop gericht om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Zo wordt bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een nieuw model elk onderdeel zorgvuldig geanalyseerd om er zeker van te zijn dat de milieubelasting gedurende de volledige levenscyclus tot het minimum beperkt blijft.
2. Logistiek
Door lokaal te produceren blijven transportkilometers beperkt, en wordt het milieu minder belast. Daarom kijken wij kritisch naar alle facetten van ons logistieke proces, van de onderdelenvoorziening voor de fabrieken tot het transport van auto’s en onderdelen naar onze dealerbedrijven. Bij elk transport kiezen we voor de meest efficiënte oplossing, wat onder meer betekent dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van vervoer per trein.
3. Verkoop
Het verbeteren en verduurzamen van de dealerbedrijven is bij Toyota een continu proces. Zo ontwikkelde Toyota voor het dealernetwerk een integraal duurzaamheidsprogramma. Dit programma heeft betrekking op alle facetten van de bedrijfsvoering, van het hergebruik van regenwater tot isolatiemaatregelen en het gebruik van duurzame energie. Hiermee besparen wij op ons energie- en waterverbruik en verminderen we ook de hoeveelheid geproduceerd afval.
4. Rijden en onderhoud
Het brandstofverbruik van uw Toyota wordt in de praktijk beïnvloed door de omstandigheden waarin gereden wordt. Bij rijomstandigheden kunt u denken aan zaken zoals het wegdek, de bandenspanning, de belading van de auto, het gebruik van stroomverbruikers (verwarming en airconditioning), de te rijden route en de buitentemperatuur. Het brandstofverbruik van uw auto is verder natuurlijk ook sterk afhankelijk van uw rijstijl. Onze Verkoopmedewerkers kunnen u instrueren hoe u met uw nieuwe auto zo zuinig mogelijk rijdt.
5. Reductie, hergebruik & recycling
Deze kernwaarden vormen vanaf het allereerste begin de basis onder de bedrijfsvoering van Toyota. Toyota voldoet aan de Europese richtlijn dat auto’s eind 2015 voor 95% recyclebaar zijn. Om dat te bereiken wordt bij het ontwerp van de auto en bij de materiaalkeuze al rekening gehouden met hergebruik. Conform de Europese richtlijn 2000/53/ EC zijn bovendien vier zware metalen volledig uit het productieproces verdwenen. 
Zelfs een Toyota bereikt op een zeker moment zijn eindbestemming. In Nederland werkt Toyota voor de recycling van auto’s al jarenlang nauw samen met ARN (Auto Recycling Nederland) en de bij ARN aangesloten ketenpartners. 

Blog Toyota Pruis GroeneZaken2

Voor de Hansa Green Tour, een internationale netwerktour voor ondernemers en bestuurders die duurzame technologie willen promoten, kregen wij de uitdaging om de reis naar de World Sustainable Energy Days af te leggen in een nieuwe Toyota Pruis. Deze luxe hybride auto heeft geen stekker, maar laadt zichzelf op tijdens het rijden, waardoor (volgens het boekje) 1 op 30 gehaald zou moeten worden. Gezien de afstand van ruim 2.400 kilometer die ons te wachten stond kreeg GroeneZaken de uitdaging 4.1l / 100 km te behalen.
Waar andere plug-in hybride voertuigen na 30 a 40 kilometer elektrisch rijden automatisch overgaan op een (fossiel) verbruik van 1 op 15, kunnen wij met deze auto de gehele reis voortzetten met één monotoon verbruik. Bij aankomt in Oostenrijk geeft onze teller 4.4l / 100 km aan, nog niet de doelstelling, maar over deze lange afstand van ruim 1.000 kilometer een bijzonder goed verbruik. Zeker met 3 inzittenden, veel bagage en koude weersomstandigheden.

Blog Toyota Pruis GroeneZaken3

De kleine afstanden die we in Oostenrijk reden haalde ons gemiddelde verbruik bijna niet naar beneden, toch reden we in de stad gehele afstanden vol elektrisch. Na 3 intensieve dagen was het tijd voor de terugreis naar Nederland, om dan te evalueren hoe ons verbruik over bijna 2.500 kilometer was verlopen.

Uiteindelijk kwamen we in Groningen aan en stond onze teller op 4.3l / 100 km, waarmee we de doelstelling niet gehaald hebben. Toch was het een bijzondere ervaring om zoveel verschillende soorten auto’s te zien voortbewegen op zoveel verschillende duurzame technieken. De transitie is in volle gang en het zal nog even duren voordat we ons CO2 neutraal kunnen voortbewegen. De techniek is volop in ontwikkeling en Toyota is daar een goed voorbeeld van.

Deze zomer willen we de uitdaging aangaan om op waterstof (waarschijnlijk met de Toyota Mirai) naar de kop van Denemarken te reizen. De vraag is of de infrastructuur voor waterstof hiervoor al voldoende is ingericht. We houden u op de hoogte.

Blog Toyota Pruis GroeneZaken4

Onze partners