Duurzaam toerisme Spanje een groen alternatief

Twee Nederlandse ondernemers, Richard Steenblik en Willem Pieffers, begonnen vijftien jaar geleden een nieuw avontuur in deze prachtige regio in Oost Spanje. Beide heren hebben expertise in het 'nieuw leven inblazen´ van oude projecten & gebouwen. Refugio Marnes werd een project waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.
Maar wat heeft Refugio Marnes te bieden als groepsverblijf, bedrijfs-incentive of voor een familiebijeenkomst? Wij waren te gast en werden blij verrast door rust, ruimte en een groen leven in Spanje.

“Ons doel is om in 2018 CO2 neutraal te opereren en zelfs de kilometers die we met de auto maken op zonnestroom te doen. Hoe cool is dat?! ´Casa Rural CO2 neutral´"

Refugio Marnes- afbeelding1

Refugio Marnes beschikt over ruim 20 hectare prive-landgoed, voorzien van landbouwterrassen, grotten en olijf- amandel- en Johannesbroodbomen. Het gerestaureerd stallencomplex Los Establos is samen met de Oude finca, goed voor zes mooie kamers. Ook vind je op het landgoed de gerestaureerde schaapskooi "La Ruina" en een Marokkaanse bedoeïenentent "La Jaima". Daarnaast is er een natuurzwembad aanwezig met een heerlijk terras. Valencia en Alicante liggen beide op een uurtje rijden. De gastheren bieden zich graag aan als kok, je kunt op het landgoed heerlijk eten. Naar onze mening is Refugio Marnes zeer geschikt voor wandelliefhebbers en kun je hier goed terecht voor cursussen (bijvoorbeeld yoga, rebirthing, gezondheids- en persoonlijke ontwikkelingscurssussen) en wijnproeverijen.

De twee Nederlandse ondernemers vinden duurzaamheid belangrijk en proberen dit op diverse vlakken tot uitvoering te brengen. Op deze locatie is geen elektriciteitsnet, geen gasaansluiting en geen stromend water. Toch kunnen deze ondernemers vrij eenvoudig dit resort voorzien van zonne-energie, gas en water. Door middel van batterijopslag kunnen ze overdag zonne-energie opladen door de vele zonuren die Spanje biedt. Schoon water wordt aangeleverd en gas komt voorlopig nog uit de fles. De zonnepanelen en batterijen zullen zeer binnenkort vernieuwd worden, zodat het nog makkelijker wordt om Refugio Marnes van groene elektriciteit te voorzien.

"We zijn op dit moment bezig ons zonnestroom systeem te vernieuwen en enorm uit te breiden" aldus Willem Pieffers.

Refugio Marnes- afbeelding2

Casa Rural Refugio Marnes is een Energetisch eiland!

Refugio Marnes functioneert 'off-grid'. Grote delen van Spanje zijn niet geëlektrificeerd en nog veel grotere gedeelten worden niet voorzien van leidingwater. Al sinds de start van Refugio Marnes15 jaar geleden, zijn ze energie autonoom. Sinds die tijd is er gelukkig heel veel gebeurd. De noodzaak van een energietransitie van een op aardolie gebaseerde energievoorziening naar een duurzaam energienet op basis van hernieuwbare energiebronnen is duidelijker dan ooit. De evidentie daarvan wordt ook breder als ooit gezien en grote vervuilers zoals China lijken nu ook de grote opruimers te worden!

Incentives voor bedrijven Spanje

Toe aan een nieuwe impuls voor je bedrijf? Incentives voor bedrijven? Dan is Spanje een goede optie!
De nieuwe bedrijfsfilosofie presenteren, dichter tot elkaar komen of gewoon eens een minder traditionele ‘hei-sessie’ organiseren? Voor groepen tot maximaal 22 personen is het eeuwenoude landgoed Refugio Marnesde een perfecte plek voor incentives voor bedrijven, groepen of familiebijeenkomsten. Het is een plek om een paar dagen of een week samen te komen in een fantastische ambiance in een inspirerende omgeving.

Duurzaam toerisme Spanje, wil je dat komen beleven en bijdragen aan een mooie en groene aarde? Boek dan nu je vakantie bij Refugio Marnes.
Neem contact op met de eigenaren voor een onvergetelijke ervaring! Mail naar enquiries@refugiomarnes.com of bel 0034 637063003 of 0034 966181040

Bekijk hier de video impressie van Refugio Marnes.

Onze partners