Duurzaamheid in de horeca: 'Ondernemers hebben een voorbeeldfunctie'

Horecaondernemers hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid, stelt Gijsbregt Brouwer, Rotterdams trendwatcher van de horeca. Hij vindt het de hoogste tijd om samen meer verantwoordelijkheid te tonen en groener te worden op alle denkbare vlakken. Zijn streven is dat zo veel mogelijk bedrijven in de branche een zogenaamde B corporation worden.

'Branche is labelmoe'

In zijn column op horecaplatform Entree Magazine zet Brouwer uiteen dat de horeca labelmoe is: er zijn labels voor werkgeverschap, inkooplabels en labels die in het energieverbruik duiken en de door bedrijven gekozen energieleveranciers op de korrel nemen. Dat is allerminst een reden om niet verder te kijken dan het eigen terras lang is: de wereld draait door en de horeca moet meedraaien. Die vermeende vermoeidheid zet Brouwers dan ook weg als 'het kind met het badwater weggooien', want wie niet verduurzaamt, maakt de horeca minder aantrekkelijk voor zowel gasten als personeel. Temeer omdat duurzaamheid meer inhoudt dan rekening houden met het welzijn van de planeet: het is een hopelijk aanhoudende maatschappelijke trend.

Leuk en leerzaam traject

Een integrale aanpak is noodzakelijk, concludeert Brouwer. Hij ziet tot zijn goedkeuring dat veel bedrijven een B Corporation-certificaat willen hebben. Meer dan 200 ondernemers kunnen intussen met dit papiertje zwaaien. YB, voorheen Yoghurt Barn, was de eerste. Andere bekende namen zijn The Food Line-up, Tony’s Chocolonely en Moyee Coffee. De certificering komt tot stand door het onder de loep nemen van alle aspecten van een horecabedrijf dat maatschappelijke en duurzame impact hebben. De missie moet tevens niet alleen om winst draaien. Dierenwelzijn, diversiteit, inclusie en toegankelijkheid zijn voorbeelden van zaken die verbeterd kunnen worden. De organisatie achter de B Corporation, B Lab, richt zich dus niet alleen op scheiden van afval, lokale producten bereiden of zuinig stoken. Het label dat verstrekt wordt, is breder dan dat. Daarom kan het verkrijgen van een dergelijk certificaat enkele maanden in beslag nemen. "In de praktijk blijkt dit vooral een leuk en leerzaam traject", vat Brouwer dit positief op.

Vooruit kijken

Het is misschien geen gangbare mening in een bedrijfstak die de afgelopen jaren veel klappen heeft gekregen. Brouwer ziet echter de zon in het water schijnen en kijkt vooral vooruit. Dat is wenselijk - zie ook het artikel over de welvaart versus de druk op de natuur sinds de coronacrisis. In eerste instantie denkt Brouwer aan een betere en duurzamere wereld, maar zoals gezegd wordt het draagvlak voor duurzame bedrijfsvoering steeds breder: "Steeds meer gasten, medewerkers en zakelijke relaties vragen om deze betrokkenheid. Zo snijdt het mes niet aan een of twee kanten, maar aan alle ‘goede’ kanten".

Bron

Onze partners