Duurzame banken: een duurzame toekomst

Hoe wordt een bank duurzaam? Dat komt vooral door de instellingen en bedrijven waarin een bank investeert. Een bank gebruikt het geld van beleggers en spaarders om veelbelovende projecten te financieren en kan daarbij keuzes maken, gebaseerd op ethische principes. Een bank is bijvoorbeeld niet ethisch bezig als deze spaargeld van haar klanten investeert in milieuonvriendelijke ondernemingen, zoals bedrijven in Sumatra die regenwoud kappen voor de productie van palmolie. Dit gaat ten koste van de flora en fauna, maar ook de lokale bevolking. Consumenten investeren dus indirect in deze bedrijven. Gelukkig, er zijn ook duurzame banken.

Duurzame banken een duurzame toekomst

Gelijke kansen voor iedereen

Sommige banken (De Volksbank en Triodos) willen wel bijdragen aan een schonere planeet en een eerlijke samenleving voor iedereen op de wereld. Ook het ondersteunen van cultuur en kunst als waardevolle aspecten van het leven hoort daarbij. Dat is ambitieus en banken moeten zeker ook aan hun winst denken. Maar het is niet onmogelijk. Veel banken beginnen langzaam maar zeker in te zien dat het werken op de lange termijn beter, en duurzamer, is dan het snel winst willen maken. Banken hebben namelijk een naam hoog te houden als het gaat om het maken van de juiste beslissingen. Bescherming van de natuur, het verschaffen van onderwijs en toegang creëren tot primaire levensbehoeften voor iedereen zijn dingen die met elkaar samenhangen. En het gaat verder dan dat, want ook economisch welzijn is in feite een recht van iedereen, evenals het kunnen ontwikkelen van individuele talenten. Duurzaam betekent dat de natuurlijke bronnen die hiervoor nodig zijn zichzelf niet uitputten, maar telkens vernieuwd kunnen worden.

Een betere wereld

De mogelijkheden die banken hebben om duurzame doelen te bereiken, zijn eindeloos. Het investeren in energieleveranciers die duurzame energie produceren is er één van. Energie vergelijken is daarom een goed idee, want elektriciteit verkregen van kolencentrales is niet duurzaam. Wind-, waterkracht-, biomassa-, en zonne-energie zijn dat wel. Verder is het zo dat elke samenleving andere behoeften heeft. Zo zijn er gebieden waar het verstrekken van microkredieten een enorm verschil kan maken in de levens van mensen. Het ondersteunen van projecten voor vrouwen is een ander voorbeeld. Soms zijn het de kleine boeren die hulp nodig hebben door oprukkende ontbossing. Op grotere schaal hoort ook het ondersteunen van regeringen en multinationals met een duurzaam beleid bij de activiteiten van duurzame banken. Het zijn vooral de kritische blik en de wil tot verandering die het verschil maken.

Als consument ook groener leven

Ook de consument kan zijn of haar steentje bijdragen, door het kiezen van een duurzame bank en bijvoorbeeld het vergelijken van energie en de keuze voor een bepaalde energieleverancier. Het is niet moeilijk om onderzoek te doen naar welke leverancier het meest duurzaam is. Er zijn tal van websites waarop te vinden is welke energiebronnen de verschillende leveranciers gebruiken. Indien het groene stroom betreft, is de volgende vraag of deze energie ook echt in Nederland geproduceerd wordt omdat het anders waarschijnlijk om stroom gaat die alleen in naam groen is. Ook die informatie is makkelijk te vinden.

Onze partners