Duurzame Kantoorplek

De kantooromgeving wordt bepaald door de basisfactoren licht, geluid en temperatuur. Met name op duurzaamheid kunnen veel kantoren nog wel een inslag maken. Met name door energiezuinige maatregelen.

Verlichting

Ledverlichting vervangen steeds meer de conventionele tl verlichting. Dit levert direct een besparing op en meestal ook een lichtverbetering. De behuizing van TL armaturen is van kunststof, ijzer of aluminium. Onder normale omstandigheden gaat deze dan ook decennia mee voordat er enige vorm van slijtage of corrosie ontstaat. De behuizing kan vaak worden hergebruikt, slechts de elektronica is verouderd. Het ombouwen van tl armaturen is aanzienlijk voordeliger en een milieuvriendelijke manier om over te stappen naar ledverlichting. Deze lampen zijn momenteel de meest duurzame optie en gaan een lange tijd mee.

Isolatie

Steeds meer bedrijven willen duurzaam ondernemen door bewust om te gaan met energie. Een absolute voorwaarde voor energiezuinigheid is goede isolatie. Je kunt nog zo’n duurzaam beleid doorvoeren, maar als een pand door slechte isolatie te veel warmte verliest, is het dweilen met de kraan open. Check dus of het kantoorpand voldoet aan de isolatie-eisen voor een duurzame werkplek. Gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en hoogrenderend glas zijn de mogelijkheden om te zorgen voor een zorgvuldige isolatie en een bewust gebruik van de energie. In feite resulteert dat in een CO2 neutraal ondernemen.

Meubilair

Kantoormeubilair kan ook duurzaam. Door kwaliteit te kiezen waardoor meubels een lange tijd mee gaan. Kwaliteit heeft echter ook een prijs. Alternatief vormt het kopen van gebruikt kantoormeubilair. Wat niet opnieuw geproduceerd hoeft te worden, is in principe circulair. Kwaliteit meubilair is gemaakt van hout en staal. Materiaal wat een lange levensduur heeft. Tweedehands bureaustoelen worden ook aangeboden door gerenommeerde leveranciers en veilinghuizen die inboedel verkopen van failliete ondernemingen.

Subsidies

Verduurzaming van bestaande gebouwen staat hoog op de agenda van de landelijke politiek. De overheid neemt fikse maatregelen zoals de EPC-aanscherping, het verplicht stellen van minimaal energielabel C voor kantoren in 2023, label A in 2030 en subsidies voor verduurzaming. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor het isoleren en het investeren in energiebesparende maatregelen zoals het vervangen van bestaande beglazing door HR-glas, na-isoleren van bestaande gevels, daken en vloeren en ledverlichting in bestaande kantoren.

Onze partners