Het verduurzamen van de wereld is de afgelopen jaren erg belangrijk worden. Dit is natuurlijk logisch, omdat we langzaam maar zeker bepaalde natuurlijke hulpbronnen uitputten. Daarnaast veroorzaakt de huidige industrie ook veel afval dat ligt te vergaan in de natuur. De industrialisatie en het bouwen van deze grote structuren heeft een slecht invloed op de natuurlijke balans van de aarde. Het bouwen van voetbalstadions en het organiseren van wedstrijden bij deze club veroorzaakt veel uitstoot en ook heel veel afval. Daarnaast gaan er veel waardevolle stoffen verloren. Met het maken van duurzame stadions worden deze problemen voorkomen.
Het bouwen van een stadion heeft veel kostbare materialen nodig. Door gebruik te maken van gerecyclede producten zoals hout, plastic en papier wordt het voorkomen dat er nieuwe grondstoffen gewonnen moeten worden voor de bouw van het stadion. Bij het winnen van grondstoffen komen namelijk ook veel niet-duurzame processen kijken. Ook artikelen die gebruikt worden in het stadion worden op een duurzame manier gemaakt, zowel de shirts en broekjes van de spelers als de papieren die worden uitgegeven tijdens een wedstrijd.
De volgende manier waarop een stadion wordt verduurzaamd is de locatie waar het stadion wordt gebouwd. Door het stadion om een strategische plek te plaatsen die gemakkelijk te gebruiken is met publieke transport zorg je ervoor dat meer mensen met bussen en treinen naar de wedstrijden kunnen komen in plaats van allemaal met hun eigen auto. Hierdoor wordt ook veel Co2 uitstoot en drukte op de weg voorkomen.
Tijdens wedstrijden en ook buiten de wedstrijden is er veel elektriciteit nodig om het gras te laten groeien, het stadion te verlichten en alle schermen en camera’s aan te zetten. Stadions hebben vaak een erg groot oppervlak aan de bovenkant, waardoor de meeste stadions ervoor kiezen om zonnepanelen op het dak te plaatsen om elektriciteit op te wekken. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een energiemaatschappij die groene energie levert.
Ook is er veel water nodig bij de wedstrijden. Zo moet er water gebruikt worden om het gras te laten groeien en natuurlijk voor de douches in de kleedkamers. Veel nieuwe stadions gebruiken daarom slimme methodes om het water dat gebruikt is te recyclen en proberen zo veel mogelijk regenwater op te vangen in de buurt. Op deze manier wordt het water slim gebruikt en niet verspild.
Het grote voordeel van een duurzaam stadion is dat in de toekomst het stadion een stuk goedkoper wordt om te gebruiken. Als de stadions speciaal gemaakt worden voor een speciaal toernooi worden ze vaak ook zo gemaakt dat ze gebruikt kunnen worden voor huizen en andere faciliteiten zodat de grondstoffen die gebruikt worden niet vergaan en het stadion verlaten wordt.
Stadions en organisaties werken eraan om stadions zo veel mogelijk te kunnen verduurzamen en ervoor te zorgen dat de Co2 footprint van wedstrijden zo laag mogelijk blijft. De afgelopen jaren zijn er al veel innovatieve ideeën ontstaan voor het maken van een stadion. Deze ideeën zijn ook al uitgevoerd bij de Olympische Spelen en het WK voetbal en worden ook toegepast bij evenementen in de toekomst.
Als je veel voetbal nieuws leest weet je misschien wel dat duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen in de wereld van voetbal. Steeds meer producten en tenues die worden gebruikt in wedstrijden worden gemaakt van duurzaam materiaal en stadions beginnen met het plaatsen van zonnepanelen om hun eigen energie op te wekken. Daarnaast worden er steeds meer aanpassing gemaakt om de stadions zo veel mogelijk te verbeteren. Duurzaamheid is de toekomst van voetbal!