Duurzame wijn, wat is het en wat zijn de voordelen?

Of je nu eerder voor witte wijn of rode wijn bent, of je graag al eens een roseetje drinkt, iedereen heeft wel al eens van duurzame wijn gehoord. Vaak denken mensen wanneer ze het woord ‘duurzaam’ horen, automatisch aan ‘biologisch’. Dit is echter niet altijd het geval, of toch zeker niet wanneer het over duurzame wijn gaat. Ook de ‘gewone’ wijn kan duurzaam gemaakt zijn.

Wat wordt er dan precies bedoelt met duurzame wijn?

Duurzame wijn is wijn die een zo’n laag mogelijke impact heeft op het milieu en de CO2-uitstoot tijdens de productie. Buiten de enorme hoeveelheid aan insecticide die gebruikt wordt tijdens de druiventeelt, is er ook een enorme hoeveelheid aan water nodig bij het produceren van wijn. Denk daar dan nog eens de verpakking en transport bij en je ecologische voetafdruk is direct een pak groter!

Waar op letten tijdens het kopen van duurzame wijn?

In het algemeen geldt, hoe verder een wijn heeft moeten afleggen, des te groter is de impact op het milieu. Koop daarom liever een wijn dichter bij huis, dan van Zuid-Afrika of Australië.

Zoek op of je wijnhuis waarde hecht aan het milieu. Je kan tegenwoordig via het internet en sociale media snel en gemakkelijk nagaan of je wijnhuis waarde hecht aan waterverspilling, insecticide gebruik en transport.

Koop altijd een lichte fles. Lichtere flessen zijn nu eenmaal makkelijker te recyclen dan zware flessen. Hoe zwaarder de fles hoe meer energie er gebruikt wordt tijdens het recyclageproces.

Verspil geen wijn. Niet alleen is wijn verspillen zonde van de lekkere drank, er is bovendien al genoeg voedselverspilling in de wereld. De beste manier om duurzaam wijn te drinken is om er voor te zorgen dat geen enkele druppel verloren gaat.

Hoe bewaar je duurzame wijnen het best?

Duurzame wijn wordt het best bewaard in een wijnkast. Deze houdt de temperatuur altijd in balans en zorgt ervoor dat de wijn niet uitdroogt. Vergeet niet om je wijn steeds liggend te bewaren en dit op een temperatuur tussen 10 en 13 °C. De wijnkast zorgt er bovendien voor dat de ruimte niet te vochtig of te droog is en dat deze genoeg geventileerd wordt. Een ander voordeel van een wijnkast is dat deze niet trilt waardoor je wijn echt kan rusten en zich kan ontplooien.

Wil je graag meerdere wijnen op verschillende temperaturen bewaren? Dan kan dit ook. Daarvoor bestaat er een speciale wijnklimaatkast met 2 zones voor. Zo kan je gemakkelijk zowel rode als witte wijn op de juiste temperatuur bewaren en serveren. Je kan ze ook goed laten rijpen, mocht je wijn nog niet rijp genoeg zijn.

Wat zijn nu de voordelen van duurzame wijn?

Door meer bewuster om te gaan met het milieu en bewuste keuzes te maken op het gebied van wijn, zorgen we ervoor dat we generaties lang nog kunnen genieten van deze prachtige drank. We zorgen tegelijk voor onze natuur en onze ecologische impact én verwennen onszelf met een lekker glaasje wijn. Fantastisch toch?!

Onze partners