Duurzamer wonen in 4 stappen

Bij veel mensen leeft de wens om duurzamer te wonen. Dat betekent minder gas verbruiken. En de stroom die je nodig hebt, zoveel mogelijk zelf opwekken.Het draait allemaal om een lagere bijdrage aan de CO2 uitstoot waar we met ons allen voor verantwoordelijk zijn. Hoe pak je dat aan? Dit is een korte uitleg met vier belangrijke stappen waar je sowieso doorheen moet.

Stap 1: Mogelijkheden onderzoeken

Het is heel belangrijk om te beginnen met zoeken naar de mogelijkheden die er voor jouw woning zijn. Je bekijkt je huidige situatie en brengt in kaart waar de echte winst te behalen is. Heb je een vrij recente HR CV-ketel? Dan is het niet logisch om nu naar een elektrische warmtepomp over te stappen. Als je genoeg gas verbruikt kan het interessant zijn om een hybride warmtepomp te overwegen.

Maar kijk ook kritisch naar de isolatie van je woning. Waar lekt nu de warmte weg? Als je dit niet goed kunt beoordelen, kan het slim zijn om met een warmtebeeldcamera te (laten) onderzoeken waar je warmte verliest. Nu heb je een goed startpunt.

Stap 2: Bepaal de uit te voeren werkzaamheden

Nu je weet waar er winst te behalen is, kun je gericht naar oplossingen gaan zoeken. Bij veel huishoudens zijn de belangrijkste punten dakisolatie, spouwmuurisolatie en kunststof kozijnen met HR++ glas. Heb je een kruipruimte, dan zou het aanbrengen van vloerisolatie ook nog een goede toevoeging kunnen zijn.

Hoewel deze grote zaken erg belangrijk zijn, mag je ook niet blind zijn voor klussen die je zelf kan uitvoeren. Denk aan radiatorfolie, tochtstrips of iets eenvoudigs als het correct instellen van alle radiatorkranen. Dit soort zaken kunnen ook tientallen euro’s per jaar opleveren.

Stap 3: Offertes aanvragen en subsidies uitzoeken

Voor grote klussen schakel je het best een aannemer in die gespecialiseerd is in de klus die je wilt laten uitvoeren. Dan weet je zeker dat het goed gaat.

Wat je zeker niet mag vergeten is het aanvragen van verschillende subsidies. Ga je bijvoorbeeld kunststof kozijnen plaatsen in Friesland? Dan zijn er andere subsidies dan wanneer je dit in Limburg wilt doen. Kijk dus goed bij jouw gemeente en ook bij de landelijke overheid waar je recht op hebt en hoe je in aanmerking kunt komen. Soms moet je bijvoorbeeld meerdere werkzaamheden laten uitvoeren om deel te kunnen nemen aan de subsidie.

Stap 4: Gedragsverandering

Als je jouw woning een stuk duurzamer hebt gemaakt, is het nog niet klaar. Je kunt je gedrag namelijk ook groener maken. Programmeer de thermostaat niet te hoog in de nacht, schakel de verwarming ruim voor het slapengaan al uit, doe deuren tussen verschillende kamers dicht en verwarm geen ruimtes die niet in gebruik zijn. Klinkt logisch maar vraag jezelf eens af hoe consequent jij hiermee bezig bent. Voor meer tips kijk je bij Milieucentraal.

Onze partners