Eaton traint Solar Team Twente tijdens ontwerpfase zonnewagen

Powermanagementbedrijf Eaton ondersteunt Solar Team Twente, dat in 2019 voor de achtste keer deelneemt aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge. Eaton is al jaren partner van het team en helpt onder meer met advies en training. Recent volgden de teamleden bij Eaton een training DFMEA - Design Failure Mode and Effect Analysis.

Ruim 40 teams uit de hele wereld nemen medio oktober 2019 in Australië deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. De teams rijden met hun zelf ontworpen zonnewagens in een week 3.000 kilometer door de Australische Outback om op 20 oktober in Adelaide te finishen. “Het team heeft een jaar om de nieuwe zonnewagen klaar te maken voor de race dwars door de Australische Outback”, vertelt Elise Morskieft, specialist Protection & Control R&D bij Eaton Electrical. “Het ontwerp moet zowel robuust als licht zijn en is een interessante combinatie van werktuigbouwkunde en elektronica. Juist op dat snijvlak hebben wij enorm veel kennis en ervaring die we graag delen met dit enthousiaste team. Bovendien zijn we zeer actief op het gebied van hernieuwbare energie, dus de samenwerking past perfect.

Robuustheid van het ontwerp

Een grote coalitie aan bedrijven en instellingen uit met name het oosten van het land steunt Solar Team Twente op allerlei manieren. Bij Eaton Hengelo volgde het team onlangs de DFMEA-training. Morskieft: “DFMEA is een methode om een ontwerp kritisch te bekijken en de zwakke onderdelen eruit te halen. Bij deze methode kijk je vooral naar de functie van het ontwerp en de afzonderlijke onderdelen, en naar de impact die het falen van zo’n onderdeel voor de functie heeft. Voor Eaton is robuustheid van de ontwerpen natuurlijk een kritisch onderdeel bij alles wat we ontwikkelen.” De training werd gegeven door Elise Morskieft en Albert Postmus van Eaton, specialist Design for Six Sigma, waar DFMEA onderdeel van is. De training richtte zich op de praktische kennis en inzichten waar het team direct in de ontwerpfase gebruik van kan maken.

Eaton traint Solar Team Twente tijdens ontwerpfase zonnewagen

Verzamelde kennis uitbouwen en doorgeven

Ons belangrijkste doel is uiteraard de Bridgestone World Solar Challenge in oktober te winnen”, zegt Team Manager Annelies Dekker. “Daarnaast willen we mensen inspireren en bewust maken van de energietransitie en de kansen die duurzame mobiliteit biedt. We hebben als team ambitieuze doelen op het gebied van educatie en transparantie. Scholen worstelen met duurzaamheid en wij willen onze kennis en ervaring inzetten om hen daarbij te helpen. We gaan langs bij basis- en middelbare scholen, geven presentaties, ontwikkelen schoolprojecten en bieden lesmateriaal. Zo willen we vooral laten zien hoe noodzakelijk, kansrijk, leerzaam en leuk duurzaamheid is. Daarnaast willen we anderen ook laten leren door te laten zien wat we tijdens dit project ontwikkelen en ontdekken. Wij zijn het achtste Solar Team Twente. Wij bouwen verder op de ervaring van de vorige zeven teams, die verzamelde kennis willen wij uitbouwen en doorgeven. De DFMEA-training van Eaton is weer een waardevol extra stuk in de puzzel.”

Eaton is betrokken bij het onderwijs

We zijn er trots op dat we dit team mogen trainen en begeleiden voor deze bijzondere challenge”, zegt Morskieft. “Eaton is bijvoorbeeld ook aanwezig tijdens de reviewavonden die het team houdt met oud-leden van Solar Team Twente. Wij fungeren als vraagbaak en stellen ons netwerk graag beschikbaar. Eaton is toch al erg betrokken bij het onderwijs , waarbij we ons met name inzetten om meisjes en vrouwen te enthousiasmeren voor techniek. Eaton WAVE – Women Adding Value at Eaton – is bijvoorbeeld een wereldwijd initiatief om de kracht van vrouwen in techniek te benadrukken. Van de 19 leden van Solar Team Twente is een kwart dames, dat is geen slechte score.
De Bridgestone World Solar Challenge start op 13 oktober 2019 in Darwin om op 20 oktober in Adelaide te finishen. Solar Team Twente strijdt om het wereldkampioenschap in de Challenger-klasse.

Meer informatie op: https://www.solarteam.nl

Over Eaton

Eaton’s Electrical Sector is een wereldleider met expertise in energiedistributie en -beveiliging, noodstroomvoorziening, besturing en automatisering, verlichting en beveiliging, gebouwgerelateerde oplossingen en bedradingssystemen, oplossingen voor zware en gevaarlijke omstandigheden en engineering services. Via wereldwijd toepasbare oplossingen is Eaton in staat invulling te geven aan de meest kritische uitdagingen op het gebied van hedendaagse elektrotechniek.
Eaton is een powermanagementbedrijf dat in 2017 een omzet realiseerde van $20,4 miljard. Wij bieden energie-efficiënte oplossingen aan onze klanten om hun elektrische, hydraulische en mechanische energie efficiënter, veiliger en duurzamer te beheren. Eaton richt zich op het verbeteren van de levenskwaliteit en het milieu door gebruik te maken van power managementtechnologieën en -diensten. Eaton telt zo’n 99.000 medewerkers en levert zijn producten in meer dan 175 landen.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.eaton.nl/electrical.

eaton-logo-mobile

Onze partners