Echte groene stroom wordt opgewekt in Nederland

Elektriciteit die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, oftewel Groene Stroom. Bijna elke energieleverancier biedt het aan, terwijl het totale aandeel groene energie nog erg klein is. Waar komt die energie dan vandaan en welke bronnen worden gebruikt om dit op te wekken?

In Nederland is de vraag naar groene stroom veel groter dan de daadwerkelijke productie. Begin 2017 koos 69 procent van de huishoudens voor groene stroom. In Europa nog maar weinig landen waar consumenten (en bedrijven) kiezen voor een speciaal product als groene stroom. Daardoor is het aanbod van groengaranties (GvOs) veel groter dan de vraag en zijn deze garanties ook goedkoop. Als jouw keuze valt op échte groene stroom dan kan je het beste kiezen voor Nederlandse wind- of zonne-energie of voor groene stroom van een energiebedrijf dat veel investeert in groene energiebronnen.

Steeds meer mensen stappen over op een duurzame energieleverancier, vergelijkingen hiervan worden regelmatig gepubliceerd, zodat een keuze maken steeds makkelijker wordt. Alhoewel de prijs nog steeds een veelvoorkomende reden is om over te stappen, is ook groene stroom en een duurzame energieleverancier een steeds belangrijkere reden aan het worden. Zo is er al sinds 2013 de jaarlijkse vergelijking van alle Nederlandse elektriciteitsleveranciers. Afgelopen jaar werden 54 stroomleveranciers voor zowel de particuliere als zakelijke markt vergeleken. De resultaten geven een rapportcijfer aan op het gebied van duurzaamheid. Voor de zakelijke markt was dit afgelopen jaar gemiddeld een 5,0 en voor de consumentenleveranciers gemiddeld een 6,8.

Om Nederland samen te verduurzamen is dus zowel het aanbod als de vraag nodig. Het aanbod zal steeds groter worden omdat de Nederlandse regering de doelstellingen van het Parijs klimaatakkoord moet halen. Alhoewel Nederland nog niet om schema ligt, zal deze transitie toch gehaald moeten worden. Samen Nederland verduurzamen, het klinkt heel simpel. Verdiep je eens in de wereld van energieleveranciers en kijk welke groene stroom het beste bij jou past!

Onze partners