EcoClipper koopt zijn eerste zeilvrachtschip

Jorne Langelaan, CEO en oprichter van EcoClipper Coöperatie UA, heeft op 20 januari 2022 de eigendomsdocumenten getekend voor de Nederlandse Klipper 'De Tukker'. Dit is het eerste schip dat zich bij de EcoClipper-vloot voegt. Het schip heeft een renovatie nodig en zal in de eerste helft van 2022 beginnen met het aanbieden van handels- en passagiersvervoer op de Noordzee.

De Tukker is gebouwd in 1912 en heeft jarenlang als kusthandelaar gewerkt. In de jaren '80 werd het een Nederlands zeiltrainingsvaartuig, bekend om zijn werk met kansarme jongeren. De noodzaak van groot onderhoud maakte hier in 2012 een einde aan. Met deze aankoop zal EcoClipper De Tukker teruggeven aan de Noordzeehandel. De Klipper zal de eerste zijn in een voorgestelde vloot van EcoClipper-schepen, waaronder retrofit en speciaal gebouwde zeilschepen die op verschillende routes varen.

Door de retrofit zal De Tukker weer op commercieel niveau komen. Er moet gewerkt worden aan de romp, er zal een nieuw dekhuis worden gebouwd en er zal een upgrade plaatsvinden van de systemen en de verstaging. Het schip heeft een romp in de vorm van een schuit en zal ongeveer 80 kubieke meter, of een equivalent van 50-70 ton, aan vracht kunnen vervoeren. Het zal ook accommodatie bieden voor maximaal 12 betalende gasten.

Er varen weliswaar zeilschepen op de Noordzee, maar op deze belangrijke route zijn er momenteel geen schepen die zich toeleggen op een vaste lijndienst voor duurzame scheepvaart. Jorne Langelaan: "We zijn al benaderd door een breed scala aan bedrijven die hun product op een duurzame manier willen verzenden. Met deze aankoop is EcoClipper in een goede positie om deze service op een milieuvriendelijke manier te gaan leveren. Al met al zou De Tukker een uitstekend schip moeten zijn om de operationele visie van EcoClipper in de praktijk te brengen.”

EcoClipper heeft onlangs een financieringscampagne gelanceerd waarbij investeerders kunnen investeren in de EcoClipper Coöperatie UA. Hiermee kunnen investeerders mede-eigenaar worden van de vloot zeilschepen, waaronder de Tukker.

Over EcoClipper

EcoClipper bestaat uit EcoClipper BV en EcoClipper Coöperatie UA. De coöperatie werkt als holding. Iedereen die investeert, kan meedoen en inspraak hebben in de toekomstige beslissingen van de EcoClipper-groep. Het bedrijf EcoClipper BV houdt zich bezig met de dagelijkse gang van zaken. EcoClipper BV heeft een team van ervaren professionals, met een passie voor duurzaamheid. Deze internationale groep mensen biedt een schat aan kennis, kan adviseren over specifieke beslissingen en geeft veel om de toekomst van scheepvaart en reizen. In de afgelopen jaren heeft EcoClipper een groot online netwerk ontwikkeld en gewerkt aan het voltooien van een ontwerp voor de eerste EcoClipper-scheepsserie - de EcoClipper500. Het bedrijf breidt ook uit met retrofit-schepen - deze zijn kleiner dan de EcoClipper500-serie en zullen op aangepaste routes varen. Interesse in beleggen? 

Ga naar de Invest-pagina op de website van EcoClipper voor meer informatie.

Afbeeldingen: EcoClipper

Onze partners