Een duurzame bedrijfshypotheek afsluiten: hoe doe je dat?

Een bedrijfspand kopen kan kapitaalkrachtige ondernemingen behoorlijk wat voordelen opleveren. Allereerst: het pand  is  dan echt van jou: je kunt er mee doen en laten wat je wil – mits dit natuurlijk binnen het redelijke valt. Daarnaast investeer je in jezelf en geef je geen geld meer uit aan prijzige huren. Dan hebben we het alleen nog maar over een situatie waarin je zelf het object betrekt. Het is óók mogelijk te investeren in andere winkelpaden, kantoorruimtes en sorteer- en distributiecentra. Je staat dan opeens aan de kant van de verhurende partij. En dat kan behoorlijk wat winst opleveren…

Al met al loont het dus om in ieder geval te kijken naar het investeren in een bedrijfspand. Mits je over de financiële middelen beschikt, natuurlijk. Dat is doorgaans het geval wanneer jouw bedrijf al jarenlang een stijgende lijn vertoont op het gebied van winst. Ken je hoge pieken, maar ook diepe dalen? Dan is het wellicht verstandig om een investering tot een nader, meer stabieler moment uit te stellen.

Een hypotheek afsluiten

De aankoop van een bedrijfspand start vanzelfsprekend met de aanvraag van een hypotheek. Een bedrijfshypotheek, om precies te zijn. Een zakelijke leenvorm die op diverse terreinen verschilt met een reguliere variant, maar in wezen neerkomt op hetzelfde principe: je leent een bedrag, spreekt een aflossingstermijn af (bij zakelijke hypotheken is dat doorgaans twintig jaar) en lost het bedrag tegenover een vaste óf variabele rente af. 

Is daarmee de kous af? Nou – niet bepaald. Want zoals je waarschijnlijk al verwacht, geven banken en andere kredietverstrekkers lang niet iedere ondernemer een zakelijke lening of bedrijfshypotheek. Je moet daarvoor de nodige documentatie aanleveren. Het belangrijkst zijn de jaarcijfers van de twee meest recente boekjaren. Kredietverstrekkers vragen daarnaast ook om een prognose van je winst in het komende kalenderjaar. Die voorspelling moet zijn gebaseerd op je winst- en verliesrekening.

Naast dit soort cijfers is een ondernemingsplan eveneens van belang. Hierin leg je uit wat jouw bedrijfsdoelen zijn en hoe je denkt dat de aankoop van een bedrijfspand de organisatie daarin kan helpen. Soms vereisen kredietverstrekkers ook een taxatierapport. Daarvoor is het niet de bedoeling dat je de eerste beste taxateur inschakelt. Banken stellen nogal wat eisen aan deze persoon. Het werkt dus het beste wanneer je vooraf met hen overlegt wat deze eisen precies inhouden.

Wanneer je eenmaal weet dat je een hypotheek kunt afsluiten, is het nog zaak te kiezen tussen een vaste of variabele rente. Een vaste rente loont wanneer de rentetarieven laag zijn. Een variabele rente loont wanneer dit juist niet het geval is. Je profiteert dan mee wanneer de tarieven lager worden, maar let op: als ze nóg hoger worden, betaal je vanzelfsprekend ook meer.

Duurzame hypotheken 

Een – soort van – variant op de zakelijke hypotheek is de duurzame bedrijfshypotheek. Dit werkt in wezen hetzelfde, alleen ontvang je verschillende voordelen wanneer je toezegt in te spelen op duurzame initiatieven. Dat kan bijvoorbeeld een investering in een duurzaam pand zijn: een gebouw met energielabel C of hoger. 

Je kunt ook je plannen weerleggen om het pand duurzamer te maken, waarbij je alsnog uitkomt op een hoog energielabel. Je maakt ook kans op zo’n duurzame bedrijfshypotheek wanneer je bedrijfsactiviteiten aansluiten bij sectoren die door de kredietverstrekker in kwestie worden aangemerkt als duurzaam. Wellicht loont het om hier eens in te duiken!

Onze partners