Een duurzame toekomst start al bij de eerste draagzak

Op Earth Overshoot Day hebben we meer natuurlijke bronnen van de aarde gevraagd dan dat de planeet op een jaar kan voorzien. Ieder jaar valt die dag op een ander moment. Vorig jaar viel ‘Dag van Overschot’ op 29 juli. Wanneer die dag dit jaar precies valt, weten we nog niet. Willen we die dag zo ver mogelijk voor ons uitschuiven, dan moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Dat kan door minder afval te genereren en meer in te zetten op het hergebruiken van producten. Draagzakkenproducent Ergobaby neemt die boodschap letterlijk: van een online platform waar gebruikte draagzakken een tweede leven krijgen tot de creatie van een draagzak uit gerecycleerd materiaal.

Earth Overshoot Day vond in 2021 plaats op 29 juli en wordt elk jaar berekend door Global Footprint Network. Door deze dag in het leven te roepen, tracht de organisatie iedereen bewust te maken van de eigen ecologische voetafdruk en hen te motiveren om te recycleren. Eén van die acties is de jaarlijkse berekening van zo’n “overschotdag” per land. Mocht bijvoorbeeld iedereen op onze planeet dezelfde levensstijl hanteren als de Nederlander, dan waren onze grondstoffen voor dit jaar al op tegen 12 april 2022 . Dat betekent dat we maar liefst 8 maanden en 18 dagen leven op de reserves die eigenlijk pas volgend jaar worden aangemaakt. Door deze dagen in het leven te roepen, wil de organisatie ons meer bewust maken van het belang van onze individuele levensstijlen. Ook bedrijven spelen hier een belangrijke rol in.

Bij Ergobaby zit duurzaamheid in de genen. Zij plannen daarom geen acties rond een specifieke datum, maar zetten een jaar land in op de duurzaamheid van hun producten zelf. Zo wordt elke Ergobaby drager geleverd met de ErgoPromise™ Limited Lifetime garantie: een garantie van 10 jaar tegen materiaal- en fabricagefouten. Vanaf de ontwerpfase houdt de draagzakkenproducent rekening met een tweede leven.

Een tweede leven via Everlove

Vandaag de dag zijn steeds meer ouders zich bewust van het belang van een duurzame levensstijl. Wegwerpproducten verliezen aan populariteit. Ouders kiezen nu meer voor duurzame producten: een goed(e) koop in plaats van goedkoop. Ergobaby, de marktleider in fysiologische babydragers, springt op de kar. Hiervoor lanceerden zij het Everlove-programma.

Dankzij zit programma krijgen ouders de kans om hun gebruikte draagdoek terug te verkopen aan Ergobaby. Voordat de draagzak een nieuw leven krijgt bij een ander gezin, wordt hij zorgvuldig schoongemaakt, geïnspecteerd en opgeknapt. Alleen draagzakken die opnieuw aan de strenge kwaliteitseisen voldoen, worden in het Everlove-programma te koop aangeboden. Om te bewijzen dat de draagzakken in perfecte staat zijn, biedt Ergobaby de kopers ook een garantie van een jaar. Voor de nieuwe kopers heeft tweedehands kopen niet alleen een positieve invloed op het milieu, maar het maakt ook kwaliteitsproducten toegankelijker voor gezinnen met een kleiner budget. Sinds de lancering van het Everlove-programma in Europa in juni 2021 hebben niet minder dan 50 draagzakken een tweede leven gekregen.

Van 26 waterflessen naar een draagzak

Ergobaby zet zich niet alleen in om zijn eigen producten te recycleren, maar ook om het voortouw te nemen in duurzaam ontwerp. Naast hun ErgoPromise™ Limited Lifetime garantie en Everlove-programma, ontwikkelden ze daarom vorig jaar de Aerloom draagzak. Een draagzak gemaakt van FormaKnit; een stof gemaakt van 87% gerecycled polyester, het equivalent van ongeveer 26 waterflessen inclusief doppen. Met een gewicht van amper 660 gram is het een van de lichtste voorgevormde babydragers op de markt. Om de ecologische voetafdruk van Aerloom nog verder te verkleinen, wordt de drager geleverd in een recycleerbare kartonnen doos, zonder overbodige verpakking. Voor dit innovatieve product ontving Ergobaby de Green Good Design Award, een prijs die de belangrijkste voorbeelden van duurzaam design wereldwijd identificeert en belicht.

Een duurzame toekomst voor onze (kleine) kinderen is het resultaat van de acties die we vandaag ondernemen. Als fabrikant van draagzakken en marktleider op het gebied van fysiologische draagzakken wil Ergobaby met haar innovaties en programma’s daarin het voortouw nemen. Zo zit duurzaam kopen al van bij de start van een pril nieuw leven in de genen van een kersverse familie.

Kijk voor meer informatie op de website van Everlove en Aerloom.

Onze partners