Een huis kopen, hoe pak je dat aan als starter op de woningmarkt?

Als je als starter op de woningmarkt een huis wilt kopen, dan maak je het jezelf niet echt makkelijk. Een huis kopen op de oververhitte Nederlandse woningmarkt is anno 2024 zeker niet gemakkelijk. De prijzen stijgen misschien niet meer zo hard als een paar jaar geleden, maar stijgen doen ze desondanks nog altijd. De belangrijkste reden daarvoor is de schaarste aan woningen. Als een huis in de verkoop komt dan stromen de aanvragen voor een bezichtiging en de biedingen vrijwel meteen binnen. Als je niet flink kunt overbieden dan maak je geen schijn van kans. Maar zijn er dan helemaal geen mogelijkheden voor starters?

Lastige positie

Als starter heb je een zeer lastige positie op de woningmarkt. Mensen die al een koophuis hebben kunnen de overwaarde daarvan inzetten om een andere woning te kopen. Als starter heb je dat geld niet. De ‘jublton’ en bedrag dat ouders kun kind belastingvrij mochten schenken is inmiddels weer afgeschaft. Het enige voordeel dat starters nu nog hebben is de vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Die bedraagt normaal gesproken 2% van de verkoopprijs. Daar staat tegenover dat de kosten koper niet mogen worden mee gefinancierd in de hypotheek. Dit geld, ongeveer 8-10% van de verkoopprijs als spaargeld moet hebben. En dan moet het huis ook nog worden ingericht.

Schakel een aankoopmakelaar in

Als je op zoek bent naar een koopwoning, schakel dan altijd een aankoopmakelaar in. Die kan de markt voor je in de gaten houden. Makelaars weten altijd eerder dan de rest van de wereld dat een huis in de verkoop komt. Dat geeft je een voorsprong. Je kunt als één van de eersten aangeven dat je interesse hebt in een woning en een afspraak maken voor een bezichtiging. Je aankoopmakelaar gaat uiteraard mee om het huis te bekijken. Zodoende kan hij je advies geven wat een redelijke prijs is om voor deze woning te bieden. De verkopende makelaar moet een zogenaamd biedlogboek bijhouden. Hierin worden anoniem de biedingen genoteerd, inclusief datum en tijd. Zo kun je achteraf zien of je te veel hebt geboden voor de woning of hoever je van het uiteindelijke hoogste bod zat.

Geduld hebben

Het klinkt als een open deur, maar als je vandaag de dag als starter een huis wilt kopen dan moet je geduld hebben en je kans afwachten. Ook een aankoopmakelaar zoals Lamberink makelaars en adviseurs kan immers geen wonderen verrichten. Maar als je geduld hebt komt er vrijwel altijd een kans om toch een huis te kopen. Misschien kom je in aanmerking voor een mooi nieuwbouwproject dat door de gemeente voor starters wordt gesubsidieerd. Misschien komt er een huis te koop met een lagere vraagprijs omdat het achterstallig onderhoud heeft wat je in fases kunt opknappen. Kijk ook altijd verder dan die ene plaats waar je graag wilt wonen. Misschien dat je een dorp of stad verderop meer geluk hebt.

Onze partners