Een oude batterij is geen afval

Weet jij wat je moet doen met een lithium batterij?

Herken jij het ook? Die ene lade vol met gebruikte, oude batterijen waar je niks meer mee doet. Iedereen heeft thuis wel een handjevol oude batterijen die liggen te verstoffen. Vroeger bracht je ze nog wel eens naar de supermarkt op de hoek waar ze een recycleton hadden. Weet jij wat er daarna mee gebeurde? Lees in deze blog hoe het recycleproces van lithium batterijen in zijn werk gaat en hoe wij veiligheid tijdens dit proces waarborgen. 

De opkomst van mobiele apparaten

De opkomst van lithium batterijen startte bij het begin van de mobiele telefoons. Afgeschreven gsm-telefoons gingen volledig door de shredder om data te vernietigen. Het shredden van gsm's met de lithium batterij er nog in, zorgde voor stankoverlast en knallende koppijn. Daarnaast kwamen er zo af en toe ook nog vlammen vanaf. Je begrijpt dat IT-recycling dit proces snel heeft verbeterd.

Nieuw recycleproces voor lithium batterijen

Zo keken we naar andere mogelijkheden voor het recycleproces van mobiele telefoons met lithium batterijen. De kleine hoeveelheden lithium batterijen gingen in eerste instantie mee met de reguliere lood batterij recycling. Maar met het steeds populairder worden van gsm-telefoons, werden het er steeds meer! Tot wij op een dag een opdracht kregen voor de vernietiging van duizenden telefoons, en daarmee het recyclen van duizenden lithium batterijen.

Omdat lithium batterijen extreem gevaarlijk zijn en in de brand kunnen vliegen bij de geringste schade, is een veilige manier van recyclen noodzakelijk! IT-recycling heeft het hele systeem op de kop gezet, brandbeveiliging aangepast en de opslag van lithium batterijen verplaatst. We hebben onze milieuvergunning aangepast en hebben (als één van de eerste in Nederland) een speciale, actieve brandkluis container voor de afgeschreven lithium batterijen. Verder zijn we bij IT-recycling uitgerust met een speciale brandbestendige rolcontainer (tot 1100 graden) in onze mobiele harddisk shredder. Ons bedrijf én onze medewerkers zijn volledig (ADR-) gecertificeerd.

Lithium batterijen inleveren bij IT-recycling

Het idee dat kapotte/afgeschreven lithium batterijen problemen veroorzaken, lijkt ook gegrond. Lithium batterijen hebben inmiddels links en rechts al een behoorlijk stennis geschopt, van Tesla’s die de brandweer niet wilde blussen tot vliegtuigen die in nood kwamen omdat een gsm-telefoon begon te vlammen. Neem daarom gerust contact met ons op als je niet weet wat je moet doen met jouw oude lithium batterijen. Wij van IT-recycling nemen lithium batterij recycling graag voor onze rekening.

Onze partners