Een schone Waddenzee door gerecyclede visnetten: hoe Happy Seal de gezondheid van zeehonden verbetert

Jaarlijks blijft ongeveer 640.000 ton visnetten achter in onze oceanen. Die plastic soep vormt een groot gevaar voor de zeezoogdieren.

“Bij ons zeehondencentrum in Pieterburen zien we zeer regelmatig zeehonden uit de Waddenzee die verstrikt zijn geraakt in visnetten”. Als snel kwam Niek Kuizenga, directeur van het zeehondencentrum, tot de conclusie: het gaat niet goed met de zeehond. “De plastic soep maakt de Waddenzee ongezond en is een sluipmoordenaar voor de zeehonden”.

Het Happy Seal project brengt daar verandering in. Door de schadelijke visnetten te recyclen worden niet alleen bijzondere consumentenproducten geproduceerd, maar wordt ook het verhaal over de gevaren voor de zeehond in de Waddenzee verteld.

Stichting Zeehondencentrum Pieterburen-afbeelding1

Happy Seal, wat is het?

Happy Seal is het bewustwordingsproject voor een schonere Waddenzee. Centraal staan onderzoek, educatie en de zeehond. Naast een accurate graadmeter voor de gezondheid van de Waddenzee, is de zeehond belangrijk voor de gezondheid van de mens. “Vaak staan we er niet bij stil hoe nauw de gezondheid van dieren is verbonden aan de gezondheid van mensen”, zegt Kuizenga. Gaat het niet goed met de zeehond, dan zal dat, uiteindelijk, ook een negatief effect hebben op de gezondheid van de mens.

Tijd, dus, om de Waddenzee weer gezond te maken.

Het zeehondencentrum werkt samen met vissers, havens, gemeentes en organisaties die betrokken zijn bij de Waddenzee. Deze organisaties hebben net als het centrum in Pieterburen een ‘hands on mentaliteit’. Anders gezegd analyseren ze niet enkel het probleem, maar zetten ze concrete stappen: sinds de start van Happy Seal een jaar geleden werd al zo’n 600 ton visnetten verzameld en gerecycled.

Van visnet naar vest: het recycleproces in 3 stappen

  1. Vissers brengen plastic naar de haven in Harlingen, waar een container staat om de recyclebare Nylon 6-visnetten te verzamelen.
  2. De container met netten wordt naar de Plastix recycle-fabriek in Denemarken gebracht waar deze worden vermaakt tot korrels granulaat.
  3. De korrels granulaat vormen de grondstof voor onder andere kratten. Ook kunnen er garen van worden gesponnen.

De producten met als grondstof granulaat worden verkocht in Pieterburen, de Universiteitswinkel in Groningen en op DelfSail. Met de opbrengst financierde het centrum een expositie van herbruikbare materialen.

Stichting Zeehondencentrum Pieterburen-afbeelding3

De toekomst van de zeehond in de Waddenzee

Over 10 jaar hoopt Kuizenga dat de Waddenzee schoner is door een stabiele infrastructuur van organisaties rond de zee. Het allermooiste zou zijn dat Nederlanders weten dat er veel mogelijkheden zijn om afval te recyclen. “We hopen dat zo veel mogelijk mensen over 10 jaar weten dat recyclen kán”.

Hoe groene bedrijven ook ‘ecocentrisch’ kunnen worden

Ook groene bedrijven kunnen hieraan bijdragen door ‘ecocentrisch’ te worden. “Vaak zien bedrijven geen mogelijkheden om afval te recyclen”, merkt Kuizenga op. Tegen hen zou hij willen zeggen: neem hierin het initiatief en probeer je te verdiepen in je afvalproductie. “Toen wij dat deden kwamen we er achter dat er legio mogelijkheden zijn om afval uit de zee te recyclen. En nog steeds is er meer recyclebaar dan we denken. Om dat te laten zien moeten wij, net als andere groene organisaties, het initiatief nemen”.

Door visnetten te recyclen wil Happy Seal groene bedrijven inspireren om ook afval te recyclen en zo een schone Waddenzee te creëren. Zo heeft Nederland in de toekomst een gezonde zee en gezonde zeehonden.

Benieuwd naar de leefomgeving van de zeehond? Kijk dan op de website van het Zeehondencentrum.

Onze partners