Eerste Forest Therapy Trail van Nederland ligt op bedrijventerrein Wapenveld

Bedrijventerrein Van der Zeelaan in Wapenveld is het eerste industrieterrein van Nederland met een heus Forest Therapy Trail. Werknemers van de daar gevestigde bedrijven kunnen zich vanaf nu tijdens lunch- of koffiepauzes op een speciale route door het bos onderdompelen in de natuur. Het bosbadderen, dat is overgewaaid uit Japan en inmiddels wereldwijk een hype is, zorgt voor ontspanning en helpt hart- en vaatziektes voorkomen. De eerste Forest Therapy Trail wordt vrijdag 4 juni officieel in gebruik genomen wanneer ook de feestelijke opening plaatsvindt van het Tiny Forest op dit bedrijventerrein.

Bij het Gelderse bedrijventerrein is de afgelopen maanden door Van der Zeelaan NV, IVN Natuureducatie en Leadax, samen met De Weerdt Hoveniers tweeduizend vierkante meter plantsoengras omgetoverd tot een natuurreservaat met bos, een bloemenweide, buitenwerkplek, buitenlokaal, Experience Center en dus de eerste Forest Therapy Trail van Nederland. Deze route door het bos, gerealiseerd door bosbadgids Gudrun Feldkamp, bevat verschillende oefeningen, die de cortisolspiegel, oftewel het stressniveau, verlagen. De geur van naaldbomen, de glinstering op het water en de wind in de hoge bomen zijn bijvoorbeeld zintuiglijke waarnemingen die voor ontspanning kunnen zorgen. En die rust is hard nodig, want maar liefst een miljoen Nederlanders kampt met stress. Japanners krijgen tegenwoordig zelf ‘forest bathing’ op recept.

Vergroenen bedrijventerreinen

Nederland telt zo’n vierduizend bedrijventerreinen, die gezamenlijk 1100 km2 beslaan, een groter gebied dan Nationaal Park de Hoge Veluwe. Slechts 1 procent van deze bedrijventerreinen is nu ‘groen’ of ‘blauw’ en dat terwijl de biodiversiteit in ons land onder druk staat en de terreinen niet zijn berekend op het veranderende klimaat, waardoor ze kampen met hittestress en wateroverlast. IVN Natuureducatie zet zich daarom in voor natuurherstel op de bedrijventerreinen. Dit stimuleert ook het vestigingsklimaat voor bedrijven, is goed voor de productiviteit, het werkplezier en de creativiteit van medewerkers. Mits de natuur geen decor is, maar ook daadwerkelijk gebruik wordt voor buiten werken, ontmoeten en ontspannen.

Het Tiny Forest op het bedrijventerrein Van der Zeelaan in Wapenveld wordt vrijdagmiddag 4 juni 2021 geopend door gedeputeerde Peter Kerris van de Provincie Gelderland, directeur Joline de Weerdt van IVN Natuureducatie regio Oost en Roeland van Delden, CEO van Leadax. 

Dit project wordt gefinancierd door het Deltaplan Biodiveriteit, Leadax, Provincie Gelderland en gemeente Heerde.

Onze partners