Eerste hulp op tv voor mensen met te hoge energiekosten en klimaatstress

Programmamaker Gwen Jansen schiet samen met haar expert team en de Consumentenbond, de komende maanden mensen te hulp die thuis veel meer energie verbruiken dan nodig is. Via het tv-programma Green Make Over geven zij praktische, energieslimme tips en tools aan diverse huishoudens en twee basisscholen om zo uit hun energiefuik te komen en hun klimaatstress te verminderen. 

Naast de Consumentenbond steunen ook voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en TonZon het programma. Het woon- en lifestyleprogramma is vanaf 18 oktober elke zondag te zien om 16 uur op SBS6.

Klimaatprutser Gwen Jansen: ‘Mensen zweten hun tent uit’

Green Make Over komt uit de koker van documentaire- en programmamaker en zelfverklaard klimaatprutser Gwen Jansen. “De meeste mensen die zich bij mij melden voor hulp, zweten thuis hun tent uit. Zowel van angst als van de hitte. Ze willen heel graag thuis energie en dus geld besparen maar weten vaak niet hoe. Ze zijn ook ronduit bang voor een extra hoge energierekening nu ze meer thuis zijn. Eerste hulp is voor deze mensen hard nodig. Ze zijn door het Coronavirus veel meer thuis en verbruiken daardoor meer energie. Of in periodes van extreme hitte, krijgen ze het maar niet koel thuis. De eerste reflex is dan om geld uit te geven aan een airco waardoor hun energieverbruik helemaal stijgt. Ik merk dat er nog veel onbekend is als het gaat om energiezuinigere oplossingen om je huis te verkoelen. Welke financiële hulp gemeentes juist dit jaar bieden aan hun inwoners om thuis energie te besparen, weten ook veel mensen nog niet. Eeuwig zonde. Ik zie het als mijn missie om deze mensen te helpen. Beter voor de portemonnee, wooncomfort, gezondheid en ook nog eens beter om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.”

'Groene, energiebesparende' make over

Als kijker zie je in het vrolijke, laagdrempelige tv-programma in de vorm van een ‘groene, energiebesparende make over’ hoe je via diverse praktische, energieslimme en klimaatvriendelijke tips en tools thuis je energieverbruik fors kan verlagen maar tegelijktijdig wel lekker, comfortabel en stijlvol kan blijven wonen ondanks de klimaatverandering.

Vanaf de bank kan je ook elke week gratis tips over energiebesparing krijgen via WhatsApp. Het sturen van het woord ‘AANMELDEN’ naar het officiële Green Make Over nummer: +31 614 7316 95 volstaat.  Afmelden kan ook gemakkelijk door het woord ‘AFMELDEN’ te sturen.

Regionale Green Make Over Checks

Tijdens de uitzendperiode [18 oktober tot en met 6 januari] van het tv-programma zijn er, indien de RIVM richtlijnen het toelaten, op zaterdagen van 10 uur -16 uur regionale Green Make Over checks door het hele land. Het Green Make Over team deelt dan in samenwerking met de gemeente praktische tips en tools uit bij lokale bouwmarkten en winkelcentra. De Consumentenbond voert een autobandenspanningscheck uit. Een band op goede spanning bespaart al gauw jaarlijks 60 euro aan brandstofverbruik en zorgt ook voor een langere levensduur van de band en meer veiligheid. Op www.greenmakeover.nl staan de exacte locaties en data vermeld. Vooralsnog staan genoteerd: 7 november (Gouda, winkelcentrum Go-Stores tegenover de Gamma), 14 november (Bodegraven-Reeuwijk bij de Karwei), 29 november (Den Haag bij de Jumbo in Laak), 12 december (Nijmegen bij Praxis Dukenburg) en 19 december (Borne in het centrum).

98 miljoen euro beschikbaar voor inwoners gemeenten

In dit seizoen is er in het programma ook ruim aandacht voor de ondersteuning die gemeenten bieden aan hun inwoners op dit vlak. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is 98 miljoen euro aan gelden verstrekt aan 220 gemeentes in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Met dit geld, gemiddeld 90 euro per woning, moeten zij hun inwoners helpen om kleine energiebesparende maatregelen te nemen. Het geld moet uiterlijk 31 maart 2021 ook echt hieraan besteed zijn.

Onze partners