Ekoplaza start pilot: van boer tot bord klimaatpositief

Het klimaatverhaal raakt ons allemaal. Bij Ekoplaza nemen we hun verantwoording. Het familiebedrijf met een biologisch hart is druk bezig om samen met Puur NL leveranciers van boer tot bord helemaal CO2-neutraal te worden. En werken ze eraan om - daar waar kan - meer CO2 op te nemen dan ze in hun keten uitstoten.

Bij de groothandel en op kantoor werken ze helemaal CO2-neutraal. Een verbeterpunt is het vervoer van de groothandel naar de winkels. Elektrische vrachtwagens zijn vaak niet inzetbaar vanwege de actieradius, de (beperkte) oplaadmogelijjkheden en -tijd. Om dit te compenseren, zetten ze een aantal van telers in als koolstofboer. Door de bodem klimaatvriendelijk te bewerken en extra bomen te planten op hun bedrijf, zorgen ze voor meer CO2-opslag. Als pionier maakt Ekoplaza met deze nieuwe verbinding onze biologische keten nog sterker en het Nederlandse landschap steeds mooier.

Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten blijkt ook het integreren van bomen in de landbouw, de zogeheten agroforestry, bij te dragen aan klimaatverbetering. Agroforestry is het integreren van bomen in de landbouw. Het afgevallen blad verbetert de bodem, de bodem leggen CO2 vast en leveren extra inkomsten op (vrucht en hout). Nuttige insecten, vogels en zoogdieren vinden er voedsel en habitat. Bomen dragen zo bij aan de biodiversiteit. Als landschappelijk erfgoed verfraaien ze het landschap. Agroforestry is goed in te zetten in kippenuitlopen en als voederhagen in weilanden voor geiten en varkens.

De pilot wordt opgestart met onderstaande boeren: 

  • De Koekoek
  • Mariënwaerdt
  • Boomgaard Ter Linde
  • De Lepelaar
  • Geluksvogels
  • Eko-boerderij De Eerste
  • Fruitboer Harrie van den Elzen

Het doel is dat het uiteindelijk een vast onderdeel bij alle telers wordt waar Ekoplaza mee samenwerkt, ook in het buitenland.

Onze partners