Zonnepanelen: je ziet ze steeds vaker op de daken van milieubewuste mensen. Toch zijn ze zeker niet goedkoop. Met name de hoge aanschafkosten zorgen ervoor dat veel mensen toch geen zonnepanelen voor hun huis kiezen. Gelukkig zijn er ook goedkopere oplossingen. Zoals je in dit artikel zult ontdekken, zijn zonnepanelen heel handig als je elektrisch rijdt (of wilt gaan rijden) en een laadpaal thuis hebt.
Heb jij last van vliegschaamte? De meeste mensen ervaren dit als ze gebruikmaken van een vliegtuig, terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn. Als je voor de trein of bus gaat, laat je een minder grote koolstofvoetafdruk achter, maar dat duurt weer langer en is minder comfortabel (iets met de spits en een zuurstoftekort). Een goede oplossing? Met een elektrische auto op zonne-energie rijden! Dit heeft de volgende voordelen:
Weinig mensen zullen bereid zijn om in één keer het volledige aankoopbedrag neer te leggen voor een set zonnepanelen. Als je die kosten over een paar jaren verspreidt, is het opeens een stuk makkelijker om dit in je budget te passen. Hoe je dat doet? Met Total Life regel je zonder gedoe zonnepanelen van hoogwaardige kwaliteit. Je betaalt maandelijks een bepaald bedrag terug, en na ongeveer 7 tot 9 jaar ben je de trotse eigenaar van de panelen. We houden alles zo overzichtelijk en makkelijk mogelijk voor je – en je hebt 25 jaar garantie.
Wist je dat zonnepanelen sowieso steeds betaalbaarder worden? Het wordt dus steeds goedkoper om zelf energie op te wekken. Bovendien stijgt de waarde van je huis wanneer je zonnepanelen plaatst. Ook mooi meegenomen.
Hoe groen en goedkoop is elektrisch laden eigenlijk? Eén ding is zeker: als je op stroom rijdt, is dit goedkoper dan op benzine rijden – al helemaal als je panelen zijn afbetaald. Toch is het niet gratis. Hou rekening met het feit dat je energiekosten verdubbelen als je een elektrische auto thuis oplaadt. Het is mogelijk dat je thuis zelfs helemaal geen groene stroom uit het stopcontact krijgt (dit is afhankelijk van je energieleverancier en waar de stroom vandaan komt).
Een auto opladen met stroom van je eigen zonnepanelen, verheldert twee dingen: je rijdt 100% duurzaam, en bent uiteindelijk een stuk minder geld kwijt. Omdat jij zelf stroom opwekt, en hiermee direct je auto oplaadt, heb je de hele energiecyclus zelf in handen. Goed bezig!
Als je met je zonnepanelen meer stroom verbruikt dan je opwekt, vangt het elektriciteitsnet dat voor je op. Als je meer stroom opwekt dan je gebruikt, lever je dit dus meestal terug aan het energienetwerk. Je krijgt hiervoor een terug leververgoeding die wettelijk verplicht is.
Om mensen zoveel mogelijk te stimuleren om milieubewust te zijn en hun eigen groene stroom te gebruiken (stroom van het elektriciteitsnet is lang niet altijd groen), krijg je tot 2023 net zoveel geld terug als je terug levert aan stroom. Hierna wordt dit langzaam afgebouwd. Het is een grote investering om het overschot van de energie die je opwekt zelf op te slaan in een thuisbatterij. Als je een elektrische auto hebt, wordt dit een stuk makkelijker: je laadt gewoon de batterij op.
Rij jij al in een elektrische auto? Dan is het een goed idee om ook zonnepanelen te laten leggen. Het werkt ook andersom: liggen er al zonnepanelen op je dak? Dan wordt het misschien tijd om op zoek te gaan naar een mooie elektrische auto.