Energie besparen met achterzetramen, voorzetramen of raamisolatie

We zitten in een tijd dat energie besparen noodzakelijk is, voor het klimaat maar ook om de kosten te drukken voor de hoge energieprijzen. Warmtescans laten vaak zien dat er veel energie verloren gaat via ramen en kozijnen, dus kun je hier veel voordeel behalen als je dat tegengaat. Bijvoorbeeld met achterzetramen, voorzetramen of raamisolatie.

Wat zijn achterzetramen?

Aan de binnenzijde kun je een raam kun je een extra raam plaatsen, dit noemen ze een achterzetraam. Deze isolatie wordt gedaan om energie te besparen. Je zit deze toepassing vaak bij monumentale panden, waarbij je vaak geen dubbel of HR-glas mag gebruiken. Ook bij glas-in-lood ramen zie je vaak achterzetramen, die dus aan de binnenzijde van het raam geplaatst worden.

Wat zijn voorzetramen?

Een extra raam aan de buitenzijde van een raam of kozijn, noemen ze voorzetramen. Ook dit zie je vaak bij monumentale panden. Voorzetramen maken is een prima oplossing om een pand op deze manier te isoleren. Zo heb je met enkelglas plus een voorzetraam toch een flinke energiebesparing. Vaak wordt deze toepassing gedaan in combinatie met isolatiefolie of extra dikke isolerende gordijnen.

Is dubbel glas hetzelfde als hr-glas?

De meest voorkomende vorm van raamisolatie is het nemen van gewoon dubbel glas en/of hr-glas (Hoog Rendement Glas). Bij dubbel glas zit er lucht tussen de glasbladen, maar bij hr-glas wordt en gas tussen de glasbladen geperst. Daarnaast is er vaak een extra coating op het glas geplaatst zodat de warmte minder snel naar buiten kan. Het enige nadeel van hr-glas is dat het gevoelig is voor extreme temperatuurverschillen. In dit soort gevallen zou het glas kunnen barsten (thermische breuk), maar dit komt gelukkig zelden voor.

Dan heb je ook nog Hr, hr+, hr++ glas. Dit heeft te maken met de u-waarde van het glas. Hoe lager deze waarde, des te beter is het glas en des te minder gaat er warmte verloren.

De laatste jaren is ook triple glas in opkomst, vaak te zien bij extra goed geïsoleerde woningen. Dit bestaat uit drie glasbladen en twee spouwen. Je kunt niet zomaar dubbel glas vervangen voor triple glas omdat je hier vaak extra stevige kozijnen voor nodig hebt, ook wel passiefhuis kozijnen genoemd.

Welke toepassing ga je kiezen?

Veel mensen zijn dus bezig met isolatie rondom hun ramen en kozijnen. De prijzen van de verschillende mogelijkheden lopen behoorlijk uitéén. Maak hiervoor een goede overweging en kijk niet alleen wat het gaat kosten, maar ook wat het je gaat opleveren, voor het milieu én jouw portemonnee.

Onze partners