Het verwarmen van woningen heeft de laatste eeuwen behoorlijke sprongen gemaakt. Waar het heel vroeger allemaal met het stoken van vuur begon, kwam daarna stoom- en luchtverwarming. Pas begin 60-er jaren kwamen de warmwatersystemen grootschalig in Nederland en het duurde niet lang voordat de cv-ketel (centrale verwarming) een vast onderdeel van nieuwbouwhuizen werd. De meeste huizen in Nederland hebben nog steeds deze cv-ketel, alhoewel de warmtepomp ook flink in opmars is.
De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80 graden, maar werken ook prima op een lagere temperatuur. Dit zou je zelf kunnen aanpassen naar bijvoorbeeld 50 of 60 graden. Deze aanpassing kan behoorlijk schelen op de energierekening, maar ook op de CO2 uitstoot.
Door de cv-ketel op een lagere temperatuur te zetten kun je dus kosten besparen en dit kun je ook vaak zelf prima instellen. Kijk even goed welk merk en type ketel je hebt en zoek in de handleiding hoe het werkt. Vaak kun je handleidingen van cv-ketels ook online wel vinden en doorlezen. Wel even goed opletten, want je moet bijvoorbeeld niet de temperatuur van het tapwater (het water waar je mee doucht en wat uit de kraan komt) aanpassen. Het gaat om de aanvoertemperatuur die je kunt aanpassen. Door deze verlaging van de temperatuur duurt het iets langer voordat het hele huis verwarmd is. Mocht je na de aanpassing echt een verandering merken, bijvoorbeeld dat de woning niet warm genoeg wordt, dan kun je de temperatuur van de cv-ketel altijd nog met kleine stapjes verhogen.
Tijdens het uittesten welke temperatuur van de cv-ketel het beste past bij jouw huis, kom je er waarschijnlijk ook achter dat isolatie erg belangrijk is. Isolatie voorkomt onder andere dat de warmte van de radiatoren snel weer naar buiten verdwijnt. Vanaf begin 2022 heeft de Rijksoverheid de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen verhoogd. Woningeigenaren kunnen hiervoor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) gebruiken. Voor subsidie op isolatie kunnen Verenigingen van Eigenaars (VVE’s) terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).
Zo kun je dus door het aanpassen van de temperatuur van de cv-ketel en het isoleren van je huis flink in kosten besparen én CO2 uitstoot reduceren. Het is natuurlijk ook goed om te kijken waar jouw energie vandaan komt en of het zinvol is om eens een energievergelijker te raadplegen. De afgelopen jaren is de vraag naar groene energie fors toegenomen. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft tegenwoordig groene stroom. Naar verwachting zal dit de komende jaren alleen maar meer worden. Als je besluit een andere energieleverancier te nemen, kijk dan wel even of je geen boete overstappen energie krijgt, maar kies een moment dat je kosteloos kunt overstappen.