Een mantelzorgwoning bouwt u voor de toekomst. Een mantelzorgwoning wordt met name gebruikt door ouderen. Daarom is comfort een vereiste, dit moet hand in hand gaan met een laag energieverbruik. Heeft u interesse in een energie-efficiënte mantelzorgwoning? Houd dan rekening met onderstaande factoren die de duurzaamheid van de woning bepalen.
In de winter wilt u de warmte in uw woning houden en in de zomer wilt u de temperatuur juist laag houden. Daarom moet de woning goed geïsoleerd worden. Doordat er vaak intensief gewoond wordt in een mantelzorgwoning is het belangrijk dat de temperatuur constant is. Door een goede isolatie en slimme plaatsing van glas is dit goed te realiseren.
De vloer moet allereerst goed geïsoleerd worden vanwege de optrekkende kou vanuit de grond. Vandaar dat het bouwbesluit hier ook een RC waarde voor verplicht van 3,7 m²K/W. Door dit te realiseren blijven de voeten lekker warm en ontstaat er veel comfort.
De wanden moeten een minimale isolatiewaarde van 4,7 m²K/W hebben. Als we dit realiseren, blijft in de winter de warmte binnen en zomers de warmte buiten. Een bijkomend voordeel is dat zo'n isolatiepakket ook geluidsisolerend werkt.
Het dak moet een isolatiewaarde hebben van 6,3 m²K/W. Aangezien de warmte stijgt wil men deze binnen houden, daarbij is een goede isolatiewaarde essentieel. De zon schijnt ook volop op het dak waardoor het hierdoor ook belangrijk is dat de warmte in de zomer buiten blijft en niet in de mantelzorgwoning komt.
De locatie van het glas bepaalt in veel gevallen de opwarming op voorjaarsdagen en in de zomer. Glas op het zuiden geeft een snelle opwarming in de zomer en in het voorjaar. Vandaar dat het belangrijk is om het glas zo te plaatsen dat de zon in de zomer niet vol naar binnen schijnt. Glas op het zuiden is af te raden, wanneer het wel wenselijk is, raden we aan om zonwering toe te passen
Bij Goed Verblijven worden de mantelzorgwoningen allemaal gemaakt van hout. Hout is een duurzaam product omdat het hernieuwbaar is. Dat wil zeggen dat het vanzelf weer aangevuld wordt, mits er bomen worden teruggeplant na de kap.
PEFC en FEC gekeurd hout geven de zekerheid dat er nieuwe bomen worden teruggeplant. De gevelbekleding bestaat veelal uit vuren gevelbekleding, het vurenhout wordt thermische modificatie verduurzaamd. Door deze behandeling zal de kwaliteit en duurzaamheid van de gevelbekleding toenemen.
Omdat de mantelzorgwoningen erg goed geïsoleerd zijn, is een warmtepomp eenvoudig toepasbaar. Een warmtepomp werkt met lage temperatuurverwarming, dat betekent dat het water door de leidingen maar een temperatuur heeft van zo’n 25/30 graden. Zo warmt de mantelzorgwoning langzaam op. Goed isolatie is hierbij wel een vereiste.
De warmtepomp kan eenvoudig uitgebreid worden met zonnepanelen, hierdoor wekt u op zonnige dagen uw eigen stroom en warmte op en kunt u uw energieverbruik minimaal houden.
De mantelzorgwoningen van Goed Verblijven zijn optimaal geïsoleerd en voorzien van een dik pak isolatie. Deze isolatie geeft een fijn leefklimaat en houdt de warmte binnen in het gebouw. De bouwbesluit eisen zijn het minimum, we kunnen nog dikkere isolatie leveren waardoor het helemaal optimaal verblijven is. Naast de isolatie, plaatst Goed Verblijven ook warmtepompen waardoor het verwarmen van uw woning en van het water tegen een laag energieverbruik mogelijk is. Om de mantelzorgwoning helemaal energieneutraal te krijgen, kunnen er ook zonnepanelen worden geplaatst. We gaan graag met u in gesprek!