Energieverbruik van airco’s en ventilatoren

De lente staat voor de deur en zet soms een halve stap binnen. Soms, wanneer er lange tijd zonlicht op je huiskamerraam of auto schijnt, ontstaat nu al de behoefte aan kunstmatige verkoeling. De welbekende ventilator of de airconditioner wordt dan al snel aangezet voor die prettige bries. Hoe poëtisch en verkoelend het ook moge zijn, zeker wanneer de thermometer straks die 25 graden grens aantikt, bedenk dat er ook stroomkosten bij komen kijken. Een airconditioner verbruikt vele malen meer energie van de klassieke ventilator. Wanneer je niet zonder airconditioner kan, wordt vaak het splitmodel airco aangeraden met voldoende koelvermogen en gelabeld duurzaamheid categorie A+. En alsnog is het af te raden om het apparaat gedachteloos, de hele dag, op hoge toeren door te laten draaien.

Airconditioner auto in de zomer

De belasting van een airco op het milieu

De huidige tendens, van een groot percentage van de bevolking, is het nastreven van een milieubewuste mindset. Zo dient zich ook het onderdeel van dit artikel er prima voor. Airconditioners kunnen het milieu namelijk op meerdere manieren belasten. De hoeveelheid stroom, die ervoor nodig is om je woonkamer te kunnen verkoelen, is niet gering. De productie van de benodigde stroom zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid broeikasgassen wordt vrijgemaakt. En, last but not least, de broeikasgassen dragen bij aan het inmiddels niet te missen nieuwsthema: klimaatverandering.
Ook de productie van de airco units weegt tamelijk zwaar qua belasting van onze planeet. De grondstoffen, die ervoor nodig zijn om een airconditioner te fabriceren, komen niet “uit de lucht vallen”: voornamelijk veel kunststof en verschillende metaalsoorten. Als laatste punt, ook geen lieverdje, zijn de stoffen die vrijkomen wanneer het apparaat zijn taak volbrengt: verkoelen. Airconditioners werken op basis van koelmiddelen, die fluorkoolwaterstoffen of HFK’s bevatten. Wanneer deze stoffen vrijkomen, draagt dit proces ook sterk bij aan het bekende broeikaseffect.

Duurzaamheidstips voor jouw airco- of ventilatorgebruik

Laat je vooral niet geheel afschrikken door deze (nieuwe) weetjes over de airco-klimaat relatie. Een alles of niets gedachte pakt op de lange termijn ook niet altijd even goed uit. Wij geven je een aantal tips waarmee je enigszins kunt doseren.

  1. Nu de schadelijke effecten van airconditioners op het milieu bekend zijn; overweeg het gebruik van de alternatieve klassieke ventilator. Ventilatoren zijn, ten opzichte van airco’s, relatief energiezuinig en kunnen door de luchtverplaatsing de gevoelstemperatuur ook de nodige graden laten zakken.
  2. Wanneer het straks echt warm wordt, let erop dat je het zonlicht zijn werk niet laat doen, wat betreft de opwarming van je woon- of slaapkamer. Ga die opwarming tegen door overdag de gordijnen of andere raamdecoratie dicht te doen. Wanneer het ‘s avonds eenmaal afgekoeld is doe je alles weer lekker open. Soms doet logica wonderen.
  3. Wanneer je toch van plan bent een airconditioner aan te schaffen, overweeg het zogenoemde split model. Kijk in de speciaalzaak ook naar de factoren als vermogen, energie-efficiëntie en liefst een duurzaam ecologisch koelmiddel.
  4. Zet je airco niet meteen op de hoogste stand, oftewel de laagste temperatuur. Zo kun je het een beetje doseren.
  5. Kijk of je een STEK-erkende specialist of installateur kunt inschakelen voor het monteren en onderhouden van je airco.
  6. Heb je een oude airco, die niet meer werkt? Zet ‘m niet bij grof vuil, maar lever ‘m in bij het depot van de gemeente of eventueel de zaak waar je je nieuwe airco unit aanschaft.

Het daadwerkelijke energieverbruik

Zoals gezegd verbruiken airconditioners veel stroom. Een gemiddelde airco in een Nederlandse eengezinswoning verbruikt tussen 150 en 400 kWh op jaarbasis. Dit hangt af van het type airco, monoblock of spit model, en het bijbehorende energielabel. Deze statistiek is gebaseerd op een berekening met een jaarlijks verbruik van 180 uur voor een monoblock airco en circa het dubbele aantal uren bij het split model. Een ventilator daarentegen is vele malen energiezuiniger en daarmee milieuvriendelijker: in cijfers kan dit oplopen tot bijna één dertigste in verbruik: slechts circa 15 kWh per jaar! Als we dit alles omrekenen in euro’s zijn gezinnen, die een airco gebruiken tussen de 40 en 150 euro per jaar kwijt. Ventilator mensen profiteren met een tiende tot een twintigste aan verbruik, in vergelijking met de airco’s… 2-5 eurootjes per jaar!

Natuurlijke koelmiddelen en andere ventilator onderdelen

Niet alle airco’s zijn even schadelijk voor het milieu. Airco’s met natuurlijke koelmiddel hebben hierbij een grote streep voor. Dit koelmiddel valt vaak onder de noemer R290A. Aarzel niet om in de winkel, of bij de specialist, na te vragen om welk soort koelmiddel het in de desbetreffende unit gaat. Daarnaast is het altijd goed om te kijken naar de functionaliteiten van de airco die je wilt aanschaffen. Wanneer we het hebben over een energiezuinige gebruikswijze van je apparaat, moet je vaak aan de knoppen zitten. Zo moet je observeren welke temperatuur je bereikt hebt en het apparaat regelmatig overschakelen van de ene instelling naar de andere. Een simplistische instelling is ook het tijdig aan- en uitschakelen van het apparaat. Wanneer je ‘s avonds je slaapkamer wilt verkoelen, hoeft de airco niet de hele nacht aan te blijven staan. Onder andere de Dyson ventilatoren en airco’s zijn dermate next-gen dat hun kunstmatige intelligentie het werk doet.

Het verkopen van je oude airconditioner

Je oude airconditioner verkopen? Kijk uit! Dit mag namelijk niet zomaar. CFK en HCFK stoffen, die hier namelijk in kunnen zitten, zijn stoffen die schadelijk zijn voor de ozonlaag van onze planeet. Feitelijk overtreed je bijna de wet. Deze stoffen dienen namelijk of verfijnde wijze te worden verwerkt en zijn inmiddels verboden.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Prijor, jouw ventilator- en airco onderdelen specialist.

Onze partners