Fast fashion en fair fashion

Fast fashion en fair fashion GroeneZaken

Fast fashion betekent snel en veel produceren. De prijzen in de winkels zijn dus erg laag, maar de consument betaalt niet de echte prijs! Goedkoop produceren kan alleen door de mensen en de natuur uit te buiten.

Neem bijvoorbeeld katoen. In de conventionele katoenteelt worden enorm veel pesticiden en extreem veel water gebruikt. Arbeiders werken lange dagen in slechte omstandigheden. Katoenboeren die mee willen doen in deze ratrace zijn verplicht om elk jaar opnieuw genetisch gemodificeerde katoenzaden en dure pesticiden te kopen.

Veel conventionele merken laten hun katoen in China verven, waar giftige chemicaliën worden gebruikt om het katoen de juiste kleur te geven. Consumenten krijgen die giftige chemicaliën in hun bloedsomloop wanneer de kleding direct op de huid wordt gedragen.
Voor de confectie worden vaak sweatshops gebruikt, waarbij vrouwen lange dagen maken in slechte arbeidsomstandigheden en waar veelvuldig kinderarbeid voorkomt.

Conventionele katoen en confectie zijn dus absoluut geen optie! Niet als we willen dat de mensen en de natuur niet uitgebuit worden en dat onze wereld blijft bestaan. Gelukkig zijn er alternatieven. Merken die duurzame grondstoffen gebruiken en die op een milieu- en mensvriendelijke manier produceren. Veel van die merken vind je in de webshop van Lotika.

Bamboe is goed voor het milieu en zacht voor je huid

Bamboe is een grassoort die makkelijk te verbouwen is, een meter per dag groeit en alleen zonlicht nodig heeft.De bamboeplant is snel tevreden en heeft weinig water en ruimte nodig. En ook kunstmest, herbiciden en pesticiden zijn niet nodig. Bamboe neemt grote hoeveelheden koolmonoxide (CO2) op en produceert tot 35 % meer zuurstof dan een andere plant van dezelfde omvang.

Bamboestoffen zijn zijdezacht op je huid en heel comfortabel om te dragen. Bamboekleding is sterk en antistatisch en kreukt weinig. Bamboe is een lichaamsisolator: het houdt je koeler in de zomer en warmer in de winter. Bamboe is van nature een antibacteriële stof. Ook mensen die allergisch zijn of een gevoelige huid hebben kunnen probleemloos bamboe dragen.

Bio-katoen

Bio-katoen heeft minder water nodig en wordt verbouwd zonder kunstmest. Compost en mest worden gebruikt om de planten te laten groeien zoals de natuur het bedoeld heeft. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De plant wordt op een natuurlijke manier beschermd tegen insecten, bijvoorbeeld door vinders en insecten uit te zetten.

Duurzame merken

De merken waarmee Lotika samenwerkt staan voor het maken van kleding met respect voor het milieu, de mens en de dieren. Lotika stelt hoge eisen aan de leveranciers en de artikelen hebben een of meerdere keurmerken. Zo vind je bij Lotika bamboe ondergoed en sokken van de merken Thought en Bamboo Basics.

Op de Lotika website vind je uitgebreide informatie over de merken en over de grondstoffen. Zo kan je bewustere keuzes maken voor een duurzamer leven. Elke stap hoe klein ook is waardevol om het milieu en de planeet te sparen.

Lotika: kleding waarin je je comfortabel kunt voelen, niet alleen omdat deze lekker zit, maar ook omdat deze gemaakt is met respect voor mens en milieu.
Kijk voor meer informatie op www.lotika.nl

Onze partners