Film voor iedereen over de energietransitie van Nederland

Er is belangrijke film op het gebied van klimaat en energie uitgebracht.

Morgenland is de titel en het is de eerste keer dat we een compleet beeld krijgen van de energietransitie van Nederland naar 2050. Hiermee zijn wij ook het eerste land dat haar bevolking meeneemt in deze grote overgang.

Want de film wordt samen met een les of college gratis aangeboden aan elk type onderwijs: van basisschool tot universiteit. Dat betekent dat het verhaal aansprekend en begrijpelijk moet zijn voor iedereen. Uiteindelijk is bewustzijn een voorwaarde om onze klimaatdoelstellingen te kunnen halen.

Producent Strawberry Fields in Groningen, een bureau dat is gespecialiseerd in duurzame communicatie, heeft twee jaar aan deze productie gewerkt. En toch duurt de animatiefilm maar twaalf minuten. Daar was een reden voor: het is de ideale tijdsduur voor het instructiedeel van een les.

Film en les worden gratis aangeboden op de website www.morgenlandfilm.nl 

morgenland logo 2019

Testlessen en -bijeenkomsten lieten indrukwekkende resultaten zien: van basisschool tot middelbaar, van universiteit tot business workshop worden mensen geraakt door de boodschap en bespreken leerlingen, studenten en professionals hoe zij kunnen meedoen aan de energietransitie.

Morgenland vertelt het positieve verhaal. Er wordt helder uitgelegd welke maatregelen, technieken en keuzes we op dit moment maken in dit land. Zo krijgt de kijker een beeld van wat als onuitlegbaar wordt ervaren. Maar één ding is zeker zegt de film: de energietransitie zal in de komende decennia anders gaan dan wij op dit moment denken. Misschien komt dat wel omdat jij er je eigen unieke bijdrage aan zult leveren.

De makers stonden bij het schrijven van het script voor de keuze van de vertelvorm: als we de energietransitie uitleggen, moet dat een technisch verhaal worden, of een systemisch verhaal? Er is gekozen voor een animatiefilm, in de vorm van een volksvertelling. Een vertelling die voortkomt uit je eigen cultuur, waardoor je begrijpt dát er keuzes moeten worden gemaakt voor en door de samenleving, meer nog dan over welke keuzes er worden gemaakt.

Er is voor gekozen om film en les via de website te verspreiden zodat iedereen het kan bekijken en downloaden op www.morgenlandfilm.nl. Alleen zo kan heel Nederland worden bereikt. Bottom up, “want als we dit project bovenlangs hadden opgezet: vanuit regering, via commissies naar werkgroep en uiteindelijk productie, dan was het er nu nog steeds niet ” zeggen de makers.

Maar bovenal is het bedoeld voor elke bewoner van dit land. Omdat we de transitie met elkaar moeten gaan bereiken. Dus geef het aan elkaar door. Zoals de film concludeert: “Hoe anders kunnen we werken aan ons land van morgen?” Morgenland.

Bekijk hier de trailer >>

Morgenland GroeneZaken

Onze partners