Fit de herfst door met derde IVN #2uurnatuur Challenge

Gezonder, meer ontspannen en vrolijker. Dat is wat twee uur per week doorbrengen in de natuur vorig jaar deed volgens deelnemers aan de IVN #2uurnatuur Challenge. Bijna 80  procent zei door deze herfstuitdaging een positief op de gezondheid te ervaren. 64 procent was daarna meer ontspannen en 52 procent voelde zich vrolijker. Alle reden dus om komende oktobermaand weer of voor de eerste keer mee te doen met de 3e IVN #2uurnatuur Challenge.

Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrengen hun leven een hoger cijfer geven. Daarom organiseert IVN Natuureducatie in oktober voor de derde keer de #2uurnatuur Challenge. Want juist in de donkere herfstmaanden, waarin we geneigd zijn met een dekentje op de bank voor de tv te kruipen, is het belangrijk om naar buiten te blijven gaan.

Herfstdrempel

Vorig jaar deden ruim 15.500 Nederlanders mee aan de tweede herfstchallenge. Een verdubbeling ten opzichte van 2019. IVN hoopt dit aantal dit jaar echter opnieuw te verdubbelen. ‘Veel mensen hebben in coronatijd ervaren hoe prettig en belangrijk de natuur voor hen is. Het is een toevluchtsoord om te ontspannen, jezelf op te laden en te genieten’, vertelt IVN-projectleider Elke van de Wiel. ‘Toch wordt bij herfstachtig weer de drempel om naar buiten te gaan net iets groter. Met de challenge doen we de groep die hier moeite mee heeft een handreiking.’

Want naar buiten blijven gaan is juist zo belangrijk. Allerlei onderzoek toont aan dat tijd in de natuur doorbrengen ontzettend veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Naast fysieke fitheid zorgt het onder andere ook voor meer creativiteit, betere concentratie en stemming. 

Populair bij vrouwen

De vorige twee edities was de IVN #2uurnatuur Challenge vooral in trek bij vrouwen. Bijna vier op de vijf deelnemers was vrouw. ‘Het zou leuk zijn die verhouding dit jaar wat meer in evenwicht te krijgen. Want voor iedereen geldt dat de natuur veel voordelen biedt. Maar mannen zijn er misschien wat minder mee bezig dan vrouwen, of doen buiten eerder een sportactiviteit’, meent Van de Wiel. 

Ga de Challenge aan! 

IVN Natuureducatie zorgt met de #2uurnatuur Challenge voor de virtuele schop onder de kont voor alle Nederlanders om die twee uur per week te halen. Met verrassende en laagdrempelige opdrachten, zoals navigeren met de natuur, een stiltewandeling en paddenstoelen spotten op bijzondere plaatsen kunnen de deelnemers de voordelen van de natuur snel zelf ervaren. Aanmelden is gratis en kan via www.2uurnatuur.nl.

Onze partners