Flat in Amersfoort aangepakt door Green Make Over Expert Team

In mijn bovenwoning is het ijskoud in de winter en snikheet in de zomer. Het betreft een flat in een gebouw waar de Vereniging Van Eigenaren (VVE) over heel veel grote zaken beslist. Zowel het gezamenlijke dak als de gezamenlijke buitenmuur van het flatgebouw zijn niet geïsoleerd. Maar ik kan eigenlijk geen dag langer wachten, mijn verwarming maakt momenteel overuren, de stookkosten lopen flink op en nog is het niet behaaglijk in huis. Oh ja, ik heb heel veel aandacht besteed aan de inrichting van mijn flat en wil de stijlvolle inrichting en uitstraling wel behouden ondanks eventuele technische ingrepen. Is dat überhaupt mogelijk? Wat raden jullie aan? Wat kan ik doen?

Dat was de hulpvraag die we binnenkregen van Iris Ursem die met haar twee dochtertjes woont in een prachtig ingerichte bovenwoning uit in de wijk Liendert te Amersfoort in een flatgebouw uit het jaar 1965.

Op zaterdag 23 januari 2021 om 10.25 uur zie je op SBS6 hoe het Green Make Over Expert team Iris Ursem en haar dochters Jasmijn en Linde te hulp schiet. Er is gekozen voor onderstaande aanpak.

Joyce Donat van De Consumentenbond zou ervoor zorgen dat Iris en haar dochters een mooie tijd buitenshuis zouden beleven met ook veel nuttige informatie over de werking van een VVE. De rest van het Green Make Over team kon dan binnen in de flat aan de slag en als eerste de koude/hete betonmassa van buitenmuur loskoppelen van de binnenruimte via een voorzetwandje met isolatiefolie erachter. Voor de afwerking werd gekozen voor volledig circulair leemstuc passend bij de rest van de stijlvolle inrichting. Met leem gestucte wanden besparen energie en CO2. Volgens Leemstuc expert Tierrafino kan hierdoor de verwarming 2 graden lager gezet worden. Het doel was minimale ruimteverlies door te werken met thermosheets die in laagjes met koudebrugondebrekers zou worden aangebracht. Het dak vervolgens van binnenuit isoleren en afwerken met een strak spanplafond van HollandPlafond. Hierdoor zou ook de akoestiek in huis sterk verbeterd worden en de designverlichting kon geïntegreerd worden. Onze duurzame installateur Schimmel Techniek Duurzame Installaties wilde de verwarmingsinstallatie opnieuw ingeregelen in samenspraak met de beheerder van het pand om vervolgens het Danfoss Ally systeem te monteren. Met deze digitale thermostaatknoppen zou het voor Iris voortaan mogelijk worden de temperatuur in elke ruimte apart in te stellen en heel makkelijk af te lezen van de digitale radiatorknoppen. En uiteraard zouden we als kers op de taart de slimme SpeedComfort radiatorventilatoren installeren zodat het huis nog sneller warm te stoken is. Op het balkon was het niet uit te houden op de hete zomerdag en de wind blies je ook van het balkon af als je niet oppastte. Dus hovenier Bram Engberts en het Upcycle Kluskoppel wilden op een natuurlijke manier verkoeling en beschutting aanbrengen en kijken of er een regenton geplaatst kon worden, ook al betrof het een flat. En zonder stroompunt op het balkon wilde de LEDlampen expert toch persé licht in de duisternis aanbrengen.

Op zaterdag 23 januari 2021 om 10.25 uur zie je op SBS6 of en zo ja hoe het plan van aanpak tot uitvoering is gebracht en wat het bevindingen van de bewoners zijn.

Onze partners