Forteiland Pampus gaat duurzaam vooruit met zijn historie

Cultuurhistorie en innovatie kunnen uitstekend hand in hand gaan. Als eerste Nederlands UNESCO Werelderfgoed wordt Pampus 100% duurzaam zelfvoorzienend, en fossielvrij. Zonder aansluiting naar de wal. Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, blaast Pampus zijn geschiedenis als zelfvoorzienend eiland nieuw leven in – en neemt zo zijn verantwoordelijkheid in de energietransitie.

De plaatsing van een biovergister, in juni 2020, was de eerste stap naar duurzaam zelfvoorzienendheid. Deze innovatieve installatie, de Circ BioDigester 50, zet het organisch afval van het eiland om in groene energie en plantvoeding. Op Pampus wordt het bioafval niet meer afgevoerd, maar omgezet in biogas dat de keuken van het huidige én toekomstige entreegebouw van energie voorziet. 

De volgende stap in de verduurzaming van het eiland Pampus is het installeren van een nieuwe waterinstallatie. Door middel van een innovatieve filtering kan het forteiland straks, net als vroeger, zijn eigen drinkwater winnen. Met dit initiatief gaat Pampus opnieuw geschiedenis schrijven. Met bij voorkeur een zeer breed draagvlak, zowel in de particuliere als private sector. Omdat naar onze smaak de realisatie van dit project een collectief streven zou moeten zijn en het collectieve belang behartigt; voorbij eigen tijd en plaats.

Inspiratiebron en kennisdomein

Als onderdeel van het Nederlandse UNESCO werelderfgoed wordt Pampus een inspiratiebron en kennisdomein voor het verduurzamen van erfgoed. Pampus als duurzaam zelfvoorzienend systeem, dat zoveel mogelijk samenwerkt met lokale ondernemers binnen de Stelling van Amsterdam, gaat bijdragen aan een toekomstbestendige exploitatie van het forteiland. De continuïteit hiervan wordt geborgd door structurele verbetering van de voorzieningen en een blijvende aandacht voor innovatie op het gebied van duurzaamheid binnen het erfgoed. Op het eiland zullen innovatieve duurzame oplossingen en cultuurhistorie hand in hand gaan en zo het educatieve karakter van het eiland versterken en de behoefte voor een bezoek aan Pampus vergroten.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in dit project kijk dan op de website van Pampus!

Onze partners