Gebruikte IT-apparatuur is te goed om weg te gooien

Veel bedrijven verversen regelmatig hun IT-apparatuur, zoals pc’s, servers en laptops. Het is goed om je dan te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen en te kijken met welke apparatuur je de nieuwe periode gaat werken. Daarnaast moet je ook kijken wat je met de oude apparaten gaat doen, zowel met de hardware, maar ook met de data die op deze apparaten staat. Volgens de AVG-wetgeving is het bijvoorbeeld verplicht om persoonsgegevens te wissen. Wat ga je doen met de oude IT-apparatuur? Is het nog geld waard, kan het gerecycled worden en wat zijn de milieuregels omtrent dit onderwerp. We geven je in dit artikel een kijkje in deze ingewikkelde materie.

Heeft oude IT-apparatuur nog waarde?

IT-apparatuur wat vervangen wordt noemen ze ook wel e-waste. Vaak kan goede apparatuur nog hergebruikt worden, wat verreweg de beste manier is om deze apparatuur een nieuw leven te geven, ‘refurbished’ apparatuur wordt dit ook wel genoemd. Ook als bepaalde devices niet meer gebruikt kunnen worden, dan kunnen de onderdelen vaak wel ingezet worden voor het herstellen van andere apparatuur. Naast het milieuaspect heeft IT-apparatuur ook een waarde en ontvang je vaak een goede prijs per device van IT-recycling bedrijven. De klant kan dan zelf beslissen om dit geld te ontvangen of te doneren aan bijvoorbeeld Stichting ITdonations.

Wordt alle date verwijderd?

Laat je goed informeren wat er met de data van de IT-apparatuur gedaan wordt. De moet 100% veilig verwijderd worden en datadragers moeten vernietigd worden. Er zijn een aantal instanties zoals Blancco, waar IT-recycling bedrijven partner van kunnen worden. Dit soort instanties werken met partners die voldoen aan de allerhoogste veiligheidsstandaarden.

WEEELABEX-richtlijnen

Als er de in de IT-apparatuur geen restwaarde meer zit, dan kunnen onderdelen toch ingezet worden om andere apparaturen weer te laten functioneren. De grondstoffen zijn altijd herbruikbaar, zoals zilver, goud, koper en palladium. Deze werkwijze wordt gecontroleerd door WEEELABEX (Waste Electric and Electronic Equipment LABel of EXcellence) dit is een initiatief van Europese inzamelsystemen. Het legt het minimale kwaliteitsniveau vast voor inzameling, opslag, transport, recycling en hergebruik van e-waste en in controle op de naleving door onafhankelijke auditors en schrijft rapportage voor van verwerkte volumes en bereikte recyclingresultaten. Sinds 1 juli 2015 mag e-waste alleen verwerkt worden door recyclingbedrijven die volgens WEEELABEX/Cenelec zijn gecertificeerd en die de aangeboden en verwerkte hoeveelheden registreren bij het Nationaal (W)EEE Register.

Zo keren de onderdelen van oude apparatuur terug in secundaire grondstoffen en op deze manier draagt jouw bedrijf ook bij aan de circulaire economie.

Onze partners