Gelderland innoveert: duurzaam zwembad

Mocht je een tussenstop hebben in Gelderland of een (mini)vakantie, dan kan een bezoekje aan de plaats Voorthuizen interessant zijn. Naast de leuke plaatselijke activiteiten, zoals de Gelderse bierproeverij in café The Bar trekt vaak veel publiek. Dit evenement is op 20 augustus en begint om 19:30 uur. Afhankelijk van het weer, is er een hele specifieke tip die je van onze redactie krijgt: zwembad De Heuvelrand. Waarom? Omdat de directie een medaille verdient op het gebied van duurzaamheid.

Energiezuinigste zwembad van Nederland

Over de gehele dakoppervlakte (500 m2) het complex van de Heuvelrand zijn maar liefst 180 zonnepanelen aangebracht. De gemeente heeft dit grootschalige project mogelijk gemaakt. Het uitgangspunt is een ambitieus doel, om over twee jaar circa 20% van de energie duurzaam op te kunnen wekken. Ook bij de bouwwerkzaamheden, die in 2015 van start gingen, was duurzaam en energie efficiënt werken de hoofdfocus. Het zwembad Heuvelrand is innovatief met het feit dat het gebruikmaakt van biogas om water op te warmen.

Een zwembad om van te leren

Het gebouw van dit unieke Gelderse zwembad is bekroond met energielabel A+++, de eerste keer dat een zwembadcomplex zo’n erkenning van duurzaam ondernemerschap in ontvangst mag nemen, wat dit zwembad tot het energiezuinigste zwembad van het land maakt. De waterzuivering geschiedt hier ook op een speciale wijze, door middel van zogenaamde zoutelektrolyse. Op deze manier hoeft er minder chloor aan te pas te komen. De temperatuurregeling en luchtvochtigheid wordt ook met een innovatief BaOpt systeem op peil gehouden. In het pand is geen sprake tocht of onregelmatige verdeling van temperatuur. De isolatie is optimaal en de duurzame materialen als hout, bamboe en exotische steensoorten worden beschermd. Veel van te leren dus voor bouwbedrijven en ondernemers.

Een duurzaam zwembad kopen voor in je tuin

Waarom zou je vele kilometers moeten reizen om in een mooi zwembad in een prachtig pand te kunnen badderen of baantjes te trekken als het ook thuis kan? Er zijn prachtige luxueuze intex zwembaden te koop, die ondersteund worden door duurzame en robuuste stalen buizen. Op het gebied van buitenzwembaden voor je tuin zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Je kunt ook voor een inbouw zwembad kiezen of een houten zwembad met alle luxe en modieuze uitstraling.

Onze partners