Groen bezig op de werkvloer

Mensen zijn zich er steeds bewuster van dat we zuinig met ons milieu om moeten gaan. De auto minder vaak gebruiken of overstappen naar een elektrisch voertuig, biologische producten kopen en afval scheiden zijn zomaar wat voorbeelden hoe een ieder probeert zijn steentje bij te dragen. Ook bij bedrijven wordt deze trend steeds zichtbaarder. Heb je een eigen bedrijf en wil je ook bewuster met het milieu omgaan? Dan lees je hier een aantal tips.

Besparen van energie

Kijk eens rond in je bedrijfspand naar de mogelijkheden om energie te besparen. Vervang verlichting door spaar- of LED lampen, schakel apparatuur die normaal gesproken ’s nachts en in het weekend op stand-by gaan helemaal uit en kijk of je elektronica wel energiezuinig is. Zet de verwarming ruim voor sluitingstijd een paar graden lager of laat slimme thermostaten plaatsen. Wanneer de vergaderzaal niet in gebruik is, is het natuurlijk onzin dat daar de verwarming brandt. Betrek in het energie besparen ook je medewerkers. Wat vinden zij waar er op bespaard kan worden, hebben ze nog andere ideeën of suggesties? Wijs er elkaar op wanneer er toch apparatuur aan blijft staan. Zo werk je samen aan een groen bedrijf.

Kies voor duurzame producten

Dagelijks worden er liters koffie naar binnen gewerkt op de werkvloer. Start met het afschaffen van wegwerpbekers en vervang deze door herbruikbare kopjes of mokken. Dat scheelt een hele berg plastic afval. Wanneer je het helemaal duurzaam wilt doen, kies je voor bekers die vervaardigd zijn uit milieuvriendelijk bamboe. Ook de ‘normale’ koffie kun je vervangen door fair trade koffie. Deze wordt duurzaam geproduceerd en ontwikkeld. Geef je graag relatiegeschenken weg? Ook dan kun je denken aan duurzaamheid. Laat bijvoorbeeld eco pennen bedrukken om weg te geven. Ook kun je de pennen graveren zodat ze een nog persoonlijker en luxe uitstraling hebben.

Een groene omgeving en minderen

Door planten in je bedrijfspand te zetten wordt het zuurstofniveau verhoogd. Bovendien zuiveren ze de lucht waardoor er veel minder verontreiniging is. Zo maak je de omgeving waarin jullie werken niet alleen een stuk gezelliger maar ook gezonder. Je kunt met je bedrijf ook een bijdrage leveren aan een groener milieu door minder papier te gebruiken. Tegenwoordig kan er heel veel digitaal worden verzonden. Facturen, loonstroken en notulen van vergaderingen kunnen prima via de mail worden verzonden. Ook door samen in de Cloud te werken spaar je een hoop papier uit. Bijkomend voordeel: je hebt de energie verbruikende printer minder vaak nodig. Is het voor een aantal zaken onvermijdelijk om toch papier te gebruiken? Kies dan voor duurzaam papier.

Samen de handen uit de mouwen

Je leest het, met een paar simpele aanpassingen kun jij en je collega’s ook op de werkvloer zorgen dat jullie milieubewust bezig zijn. Tegenwoordig kiezen mensen bewust voor een groene en duurzame onderneming. En met het doorvoeren van deze milieubesparingen mogen jij en je medewerkers zich hieronder scharen.

Onze partners