Groen doen tussen alle lock downs door...

Dit jaar bezocht ik tussen alle lockdowns door tientallen huishoudens thuis met mijn camera in het kader van het woon- en lifestyleprogramma Green Make Over (SBS6). In dit tv-programma helpt het Green Make Over Expert team mensen in heel Nederland met een nijpende vraag qua energiegebruik of klimaatstress. Van rijk tot arm, van jong tot oud, van alleenstaand tot samengesteld gezin, van huurwoning drie hoog achter tot eigen koopwoningwoning, van allochtoon tot autochtoon.

En ai… veruit het merendeel van de mensen wist gewoon echt niet wat er allemaal al mogelijk is voor relatief weinig geld om energiezuiniger te leven. Laat staan waar ze moeten beginnen met het maken van de juiste keuzes. En doordat ze door alle verschillende aanbieders en informatie het spreekwoordelijke bos niet meer zien, laten ze hun ongemakken thuis en hoge energieverbruik maar voor wat het is. Eeuwig zonde. Zowel voor hun eigen portemonnee, wooncomfort, leef plezier als voor het klimaat.

Deze mensen hebben echt hulp nodig maar dan wel echt op heel, heel praktisch niveau. We veronderstellen veelal onterecht met elkaar veel meer kennis bij mensen thuis dan dat er feitelijk is. Super jammer. Hierdoor zijn veel goedbedoelde groene boodschappen richting burgers aan dovemans oren gericht.

4,5 miljoen kijkers

Eerste, basishulp bij energiebesparing thuis is nog harder nodig dan we met elkaar denken. Dit zie ik ook terug in de vele reacties en aanvragen die binnenkomen naar aanleiding van de Green Make Over uitzendingen. Het aantal kijkers dat het programma opzoekt en uitkijkt is wederom flink gestegen. Dat zal vast ook iets met Covid te maken hebben, maar als mensen het onderwerp niet op een of andere manier boeiend vonden, keken ze ook niet. We verwachten in totaal de 4,5 miljoen kijkers te gaan halen met de 12 afleveringen van seizoen #2. Een hele hoop mensen die we dus op een laagdrempelige manier hebben kunnen inspireren en informeren hoe ze groener en energiezuiniger kunnen wonen en leven. Uit een quick-scan onder de kijkers blijkt dat hetgeen vooral aanspreekt de laagdrempelige gidsfunctie is van het tv-programma en de vrolijke, begrijpelijke toon die de muziek maakt.

Groene impact

De groene impact bleef niet alleen beperkt tot de deelnemers aan het programma en de kijkers. Veelal kregen de deelnemers van het programma na afloop de hele buurt op bezoek. De nieuwsgierigheid van de buren was gewekt en men wilde met eigen ogen zien wat er was gebeurd en wat het de deelnemers opleverde aan extra besparing en wooncomfort. Mooi, positieve ervaringen uit eerste hand vanuit de buurt overtuigen en spreken nog meer tot de verbeelding.

TALPA

Talpa heeft nu zelfs besloten om alle 12 afleveringen nog een keer te gaan herhalen! Elke zaterdag rond 10.25 uur op SBS6 zie je de komende weken hoe het Green Make Over Expert Team steeds weer in een andere gemeente, een huis/flat onder handen neemt en de bewoners blij maakt met de energiezuinige green make over van hun woning. Ook de regionale tv zenders in de gemeentes waar we filmden haken aan en zenden de afleveringen uit de komende tijd.

Tips & tools

Een derde seizoen is in de maak. In dat kader zijn we hard op zoek naar tips, en suggesties om het programma nog waardevoller te maken. Welke tips, tools, producten, items, adviezen moeten er langs komen? Wat kan er beter aan het format? Welke aspecten moeten we vooral behandelen? Wat zijn nog hardnekkige misverstanden bij mensen? Via onze online quick scan kan je het ons laten weten. Een mail sturen naar info@greenmakeover.nl kan ook.

Groene bedrijven en gemeentes gezocht

Ook als je als bedrijf of expert geheel vrijblijvend wil spreken over de mogelijkheden om toe te treden tot de partners die Green Make Over mogelijk maken of tot het Green Make Over Expert team dat op tv de mensen te hulp schiet, horen we graag van je! Ook bieden we weer ruimte in de serie voor groene gemeentes. Gemeentes die een ijzersterk groen verhaal hebben voor hun inwoners en waar we een of meer huiseigenaren/huurders/verhuurders/wijken een green make over mogen geven en dit mogen verfilmen voor vertoning op de landelijke en regionale tv.

Dank

Green Make Over was in 2020 niet mogelijk zonder de steun van de intrinsiek groen gedreven hoofdpartners Consumentenbond, Milieu Centraal, TonZon. Maar ook niet zonder het vertrouwen van de diverse daadkrachtige gemeentes waaronder Gouda, Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Groningen, Bodegraven-Reeuwijk, Borne en Nijmegen die gewoon een ijzersterk groen verhaal hebben. En onmisbaar waren de regelmatig terugkerende experts van o.a. Schimmel Techniek Duurzame Installaties, Engberts Hoveniers, Xtrawarm Led, Vintage ’69, SpeedComfort, The Substitute, Tierrafino en Ecocoatings.

Alleen samen krijgen we de klimaatverandering onder controle.

Onze partners