Groene stroom van weiland tot stopcontact. Maak kennis met Pure Energie!

Al 21 jaar leveren ze al groene stroom en elk jaar neemt de vraag van de consument toe. De consument is er klaar voor. Het is tijd voor openheid en transparantie. Waar komt mijn energie vandaan? Is deze 100% groen of is er sprake van ‘greenwashing’? Ik nam de proef op de som en ging in gesprek met Alfons Wispels, Directeur van het groenste energiebedrijf van Nederland: Pure Energie.

Blog Pure Energie banner 1

Hij is net genomineerd voor de Hart- Hoofdprijs van Triodos Bank en vertelt vol trots over deze nominatie. ‘Het echte werk gebeurt door mijn 55 collega’s. ‘ Pure Energie toont zich als een warme, betrokken organisatie dat midden in de samenleving staat. Het is een volledig zelf opererende keten. Sinds de start in 2003 groeit het uit haar voegen. Dat is niet zonder reden. Het bedrijf is al sinds eind jaren 90 actief in de keten en is vanuit projecten uitgegroeid tot het groenste energiebedrijf van Nederland dat het stroom van weiland tot stopcontact levert.
Het bedrijf blijft innoveren. 10% van de winst gaat naar het Pure Energie Fonds, dat goede doelen steunt op het gebied van duurzaamheid, milieu en samenleving. De overige 90% wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame energieprojecten.

Pure Energie bezit zelf meer dan 80 windmolens en zonneprojecten en levert alleen energie die ze zelf opwekken, gegarandeerd groen dus! Er wordt alleen opgewekt wat nodig is. Als klant kun je zelf kiezen uit welke windmolen jouw stroom komt. Zelf stroom gaan opwekken? Ook dat is mogelijk.

Duurzame energie dwingt transparantie af in de keten

Hoe transparant is de huidige energieketen? Is de stroom van bedrijven echt groen? Tijdens mijn gesprek met Alfons wordt duidelijk dat dit helaas lang niet altijd het geval is. Veel energie wordt door bedrijven in het buitenland ingekocht. Dit krijgt vervolgens een certificaat. Zonder dat men 100% weet of er sprake is van groene stroom, koopt de consument wel onder deze noemer in. De term greenwashing is sinds de populariteit van bewuster en duurzamer consumeren in opkomst. Pure Energie is hierin de absolute tegenhanger en is 100% transparant over de herkomst van eigen molens.


Steeds meer bedrijven ervaren dat de consument steeds mondiger wordt. Deze wil weten waar producten vandaan komen en kiest steeds meer voor energie dat in Nederland is opgewekt. Ervaring en beleving staat steeds meer centraal.
Alfons Wispels is blij met deze ontwikkeling. Fossiele energie heeft ons in het verleden veel geld en welvaart opgeleverd. Het is de grootste transitie geweest in de mensheid. De verdere innovatie naar duurzame energie bleef echter achter. Dit terwijl er al 30 jaar bekend is dat fossiele brandstof schadelijk is voor mens en milieu. Inmiddels zijn er zulke grote, machtige bedrijven ontstaan die een monopolyspel hebben gecreëerd in de industrie. Transparantie over de werkzaamheden en de gevolgen zijn er bijna niet.

Blog Pure Energie banner 2

‘Openheid en transparantie gaan steeds zwaarder tillen. Door pionier te zijn op het gebied van duurzame energie laten we zien dat het anders kan. ‘
De consument is klaar voor de verandering. De medewerkers van Pure Energie hebben het druk met alle aanvragen. Mocht dit de indruk geven dat het bij Pure Energie om geld draait dan heb je het mis. Zoals Alfons Wispels het mooi zegt; ‘Het gaat niet om de hoeveelheid die je verkoopt, maar om het opzetten van een transparante keten.’

Onze partners