Grote energiebesparing door het gebruik van ledverlichting op de sportvelden

De meeste sportvelden hebben inmiddels sportverlichting, zodat ook in het donker gesport kan worden. Het zal de meeste penningmeesters zijn opgevallen dat sinds het gebruik van deze verlichting, de energierekening flink is gegroeid. Met name de wat oudere verlichting zorgt namelijk voor een forse stijging van het energie verbruik. Tegenwoordig hoeft dit niet meer, want door het gebruik van ledverlichting kan je het verbruik tot wel 80% reduceren.

Je kunt als sportclub of – vereniging zelfs in aanmerking komen voor een subsidieregeling. Sportclubs en -verenigingen kunnen gebruik maken van de regeling ‘Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties’, oftewel de BOSA-regeling.

Elk sportveld een andere lichtmast

Je ziet ze van verre, de felle lichtmasten op de sportvelden, die ’s avonds gebruikt worden, bijna elke sportclub of – vereniging heeft ze wel. Handig, omdat je zo ook in de avonduren jouw favoriete sport kunt beoefenen. De lampen die hiervoor gebruikt worden heten armaturen. Afhankelijk van de grootte van het sportveld, wordt vaak gekeken hoeveel armaturen nodig zijn om het veld te verlichten.

Tegenwoordig worden deze armaturen modulaire opgebouwd, zodat je later kan opschalen als er meer licht nodig is. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere armaturen aan één mast te laten bevestigen, zodat je bespaart op de aanschafkosten. Door gebruik te maken van LED armaturen kun je het licht ook dimmen, bijvoorbeeld op dagen dat het schemerig is en er wel licht nodig is, maar het veld niet volledig verlicht hoeft te worden. Dit is eenvoudig te regelbaar vanaf een pc of zelfs een smartphone. Het is zelfs mogelijk om alle sportveldverlichting uit te schakelen als er geen beweging wordt gedetecteerd. Op deze manier wordt er dus geen energie verspilt en bespaar je in de energiekosten.

Overstappen op ledverlichting

In het bedrijfsleven is het al heel normaal dat er led verlicht wordt gebruikt, kantoorverlichting was vroeger ook heel traditioneel, maar veel bedrijven hebben gekozen om dit te vervangen en te kiezen voor een duurzame oplossing, wat tevens veel geld oplevert. Nieuwe ledlampen gaan tegenwoordig wel 100.000 uur mee, wat veel langer is dan de lampen die vroeger gebruikt werden. Dit is natuurlijk veel beter voor het milieu en daarnaast bespaar je ook nog eens tot 80% aan energie. De energierekening staat namelijk in de top 3 van kostenposten, bij bijna alle sportverenigingen.

Er zijn tegenwoordig zelf financieringsmogelijkheden voor sportverenigingen, zodat je de aanschaf kan spreiden en door de besparing de installatie in een aantal jaren kan terugbetalen.

Onze partners