Hansa Green Tour 2016. De elektrische tour die haar sporen nalaat.

In 1 dag 1.000 km rijden in een elektrische auto. Onderweg ondernemers met elkaar verbinden en inspiratie opdoen tijdens The World Sustainable Energy Days (WSED). Organisator Roel Swierenga ging de uitdaging aan en met succes. Het werd een tour om nooit meer te vergeten.

De Hansa Green Tour is een internationale netwerktour voor duurzame ondernemers en bestuurders die duurzame technologieën willen promoten in binnen en buitenland.
Deelnemers van de tour rijden in elektrische auto’s een route langs duurzame evenementen en bedrijven. Onderweg is er volop de gelegenheid om te netwerken en op een laagdrempelige manier, elkaar te leren kennen.

Hansa Green Tour Wintereditie

Dit jaar werd er voor het eerst een Wintereditie georganiseerd en reden ‘we’ verder dan ooit. Een uitdaging waarvan menig Tesla eigenaar vooraf al aangaf het ‘gemakkelijk te kunnen volhouden’. De liefhebber zonder auto had zo zijn twijfels. Kon een elektrische auto deze rit in 1 dag klaren?

HGT foto1

Met gemak! In de eerste dag reden we in de vroege ochtend, na een heerlijk ontbijt en warm welkom van Alfons Wispels en zijn medewerkers van Pure Energie, naar BMW Welt in München. De grootste uitdaging tijdens deze rit bleek niet het opladen van de auto’s te zijn maar de gevreesde file die bijna roet in het eten gooide. Gelukkig hadden de medewerkers van BMW alle tijd en werden we hier warm ontvangen met een typische Duitse maaltijd waarbij de schnitzel uitblonk in zijn aanwezigheid.

Na deze warme maaltijd vertrokken we naar Hotel Kaiserhof in Salzburg. Een warm, huiselijk hotel die opviel door de traditionele inrichting aan de binnenkant en de sterke contrast door de elektrische oplaadpunten voor de auto’s buiten. Het laat zien dat duurzame innovatie ook te implementeren is bij een bedrijf met een rijke, traditionele historie.

HGT foto4

Dag 2: Tijd om te vertrekken naar Wels! Na een uitgebreid ontbijt en warme woorden van Dhr. Absenger (eigenaar hotel Kaiserhof), vertrekken we in onze opgeladen auto’s. Vandaag gaan we verder de bergen in en verlaten we de snelweg. Het is adembenemend mooi en onderweg zien we steeds meer elektrische auto’s. Opvallend om te zien dat elektrisch rijden in Oostenrijk al meer de standaard is.

Na het inchecken in het prachtige hotel, worden we ontvangen door de Nederlandse Ambassade van Wenen, Drs. Marco Hennis en zijn collega’s. Gezamenlijk rijden we naar de congreshallen en ervaart Drs. Hennis het genot van het rijden in een Tesla. Hij is blij verrast en spreekt enthousiast zijn genoegen uit over deze ervaring. Onderling wordt er vervolgens volop genetwerkt en genoten van de Oostenrijkse lunch.

HGT foto5

Tijdens het bezoeken van de WSED valt het pas op hoe ver de innovatie van duurzame alternatieven zoals zonnepanelen, al in Oostenrijk is. Duurzame huizen is eerder norm dan uitzondering op de regel. Vele elektrische auto’s zoals de BMW i3 maar ook een elektrische Smart worden gepresenteerd op de beurs. Mogelijkheden zoals het lenen van een elektrische auto word gepromoot en een extra lader voor de Tesla die extra opgewekt stroom dat niet direct gebruikt wordt opvangt, trekt veel aandacht.

Zelf worden we deze dag als BN’ ers ontvangen. Een grote boog met het logo van de tour, de landelijke pers en tal van bezoekers staan ons op te wachten als we het terrein betreden. Elektrisch rijden leeft. Dat laat dit zien!

HGT foto3

Van een dag in de schijnwerpers stappen we over naar een dag vol inspiratie. We bezoeken de Nearly Zero Energy Building Congres waar duurzame ondernemers van over de hele wereld, spreken over hun duurzame projecten. Uitzonderlijke zaken komen naar voren en ook onze organisator Roel Swierenga komt aan het woord. De verbroedering tussen de deelnemers gaat door. Mooi om te zien hoe een paar dagen samen inspiratie opdoen zoveel teweeg brengt.

Op 23 februari gingen 17 duurzame ondernemers en 1 duurzame onderneemster de uitdaging aan. We reden samen naar ‘de bergen’. De een reed in een Tesla, de andere in een elektrische Volkswagen, ik- met het geluk aan mijn zijde- mocht rijden in de prachtige BMW i8 die Robert van Ieperen (partner bij Fakton) onder zijn hoede had. Bewust rijden ging hand in hand met bijzondere gesprekken over duurzaam ondernemen tot aan persoonlijke gesprekken over onze eigen levensstijl. Producten werden onderling aanbevolen, connecties werden gemaakt. We deelden geluk, frustraties en heel soms ook verdriet. Dit alles samen zorgde ervoor dat we in 4 dagen uitgroeiden tot een hechte groep. Een groep die gezamenlijk genoot van de luxe dat het Paradiso Hotel ons bood en van de aanwezigheid van elkaar.

Duurzaam ondernemen is niet alleen de toekomst. Het is een ‘way of life’.

HGT foto2

Razend enthousiast geworden na dit verhaal? Schrijf je dan ook in voor de Hansa Green Tour. Zeker weten dat je vol inspiratie weer thuis komt!

Fotografie: Arno de Jonge

Dit artikel is geschreven door Kim Buining.

Onze partners