Hansa Green Tour Wintereditie 2017

Op 1 maart reed een delegatie van 27 Nederlandse duurzaamheid professionals mee met de Hansa Green Tour Winter Edition 2017. De afgevaardigden reden 1000 km in slechts 1 dag, in elektrische en hybride voertuigen, naar de World Sustainable Energy Days in Oostenrijk. Het grootste duurzame energie evenement in Europa.

De start was op de Automotive Campus in Helmond, de Nr.1 hotspot voor de automotive sector in Nederland. De deelnemers werden vroeg in de ochtend verwelkomd met koffie en broodjes, in de Automotive House. De Automotive Campus biedt uitstekende faciliteiten voor onderwijs en het bedrijfsleven op het gebied van nieuwe mobiliteit. Een geweldige ontmoetingsplaats om te netwerken en voor het delen van kennis. Alles in een professionele setting. Miel Timmers van de toonaangevende Nederlandse automotive groep VDL, presenteerde met trots de activiteiten van VDL en de recente ontwikkelingen. VDL is de grootste automotive OEM in Nederland. Ze produceren o.a. voor bussen, personenauto's (O.A. voor BMW) en speciale voertuigen. Tevens brachten de deelnemers een bezoek aan InMotion, een project waarbij 60 studenten en bedrijven bezig zijn met het bouwen van een 100% elektrische Formule 1-racewagen.

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 1

Na dit inspirerende bezoek was het tijd om ons voor te bereiden op onze daadwerkelijke reis naar Oostenrijk. Burgemeester Elly Blanksma uit Helmond sprak warme en inspirerende woorden en wenste alle deelnemers een veilige reis.

De Hansa Green Tour Winter Edition was nu echt van start. Op weg naar Oostenrijk! In totaal reden we met 10 elektrische- en hybride auto's en 1 camper. De laatste reed op afval van plantaardige olie, ook bijzonder. De groene karavaan naar de eerste pleisterplaats, het Kaiserhof Hotel in Salzburg te Oostenrijk. Dit hotel is gespecialiseerd in het verwelkomen van gasten die reizen met elektrische voertuigen. Auto’s kunnen 's nachts bij een van hun vele laadstations opladen.

De tweede dag van de Hansa Green Tour begon vroeg met een bezoek aan de indrukwekkende Hangar 7 van RedBull. Een opmerkelijk duurzaam gebouw, in de vorm van een vliegtuighangar. Dit gebouw is de thuisbasis van het stuntpiloten-team van RedBull, de Flying Bulls. Hier worden de Formule 1 racewagens van RedBull, vliegtuigen en helikopters tentoongesteld. Naast Hangar 7 is een museum en één van de meest prestigieuze restaurants in de wereld. VIP's uit de hele wereld genieten hier van best-of-the-best eten en parkeren hun vliegtuig vlak voor de deur. Een prachtige plek!

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 2

Na dit bezoek aan RedBull werd de reis voortgezet richting een bezoek aan het meest duurzame distributiecentrum in Europa, Schachinger Logistik. Dit bedrijf won vele prijzen vanwege hun duurzaamheidsbeleid. Het nieuwe distributiecentrum wordt aangedreven door 100% hernieuwbare energie en is 100% energie autonoom. Een combinatie van hout op basis van 'passieve bau', zonnepanelen op het dak en een aantal slimme energiebeheer maatregelen, maken dit gebouw werkelijk tot een uniek distributiecentrum.

Company eigenaar en directeur van Schachinger Logistik is Maximilian Schachinger. De Nederlandse ambassadeur in Oostenrijk, Dhr. Marco Hennis, was vanaf dit moment ook toegetreden tot de delegatie, om samen met ons verder te rijden naar de finish op de World Sustainable Energy Days.

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 3

De delegatie werd verwelkomd door de voorzitter van de Oostenrijkse Energiesparverband Dr. Gerard Dell en Christiane Egger, directeur van de World Sustainable Energy Days. De aankomst viel samen met de koffiepauze in het Days World Sustainable Energy, perfect, want de deelnemers van de conferentie waren daarom in de gelegenheid om naar buiten te gaan, om een kijkje te nemen bij alle elektrische voertuigen. De World Sustainable Energy Days trekt deelnemers uit circa 60 landen. Voor velen van hen is elektrische mobiliteit nieuw. Door bij de beurs te arriveren met zoveel elektrische auto's, hebben we elektrische mobiliteit goed kunnen promoten en hebben we kunnen laten zien dat Nederland koploper is op dit gebied!

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 4

Na een warm welkom op de World Sustainable Energy Days was er voldoende tijd om de beurs te bezoeken, samen met ambassadeur Marco Hennis. Deze energie vakbeurs Energiesparmesse is met meer dan 1.600 exposanten enorm groot en is verdeeld over vele hallen. Speciale aandacht werd besteed aan het onderdeel 'E-Auto & Smart Home'. Hier werd de integratie van E-Mobility en slimme gebouwen gevisualiseerd, middels een presentatie over hoe EV's, thuis batterijen, zonnepanelen en slim opladen allemaal op elkaar inwerken.

Tijdens de volgende, tevens laatste dag van de Hansa Green Tour Winter Edition, had organisator Roel Swierenga, van de Hansa Green Tour Winter Edition, de keynote speech tijdens de conferentie E-Moblity & Smart Buildings. Bij de presentatie kwam o.a. duurzame ontwikkeling in Nederland aan bod en E-Mobility & Smart Buildings in het algemeen. Maar ook de specifieke projecten en initiatieven van de Hansa Green Tour afgevaardigden werden gedeeld. Een geweldig platform om onze delegatie en Nederland als een van de koploper landen in E-Mobility presenteren. De rest van het ochtendprogramma kon worden gebruikt om bij de conferentie te blijven, voor een bezoek aan de beurs of om deel te nemen aan interessante technische excursies.

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 5

Na de lunch vertrok de delegatie van de World Sustainable Energy Days voor het laatste programmaonderdeel van de Hansa Green Tour Winter Edition: een bezoek aan de nieuwe batterijfabriek van Kreisel Electric. Zeer interessant en leuk om te zien hoe dit bedrijf ooit klein begon in een garage, maar al snel uitgroeide tot een van de belangrijkste spelers in batterijtechnologie, elektrische aandrijving kettingen, thuis batterij storage-oplossingen en snel opladen technologie!

Markus Kreisel en Jürgen Sonnleitner van Kreisel Electric verwelkomden de delegatie op de plaats waar ze hun bedrijf begonnen. De 3 Kreisel broers zijn ooit begonnen met consumentenelektronica. Batterijtechnologie was niet goed genoeg op dat moment dus zijn ze op zoek gegaan naar verbeteringen en nieuwe toepassingen voor batterijen, zoals de aanpassing om auto's om te zetten in 100% elektrische auto's. Technische oplossingen werden gevonden, verbeteringen aangebracht en zo gingen de broers van start. Met hun know-how en met deze batterij technologie hebben zij reeds meerdere auto's omgezet naar 100% elektrisch, waaronder een Porsche Panamera met een actieradius van 450 km.

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 6

Kreisel is geen autofabrikant, maar is gespecialiseerd in engineering, prototyping en biedt know-how in elektrische aandrijving- en batterijtechnologie aan hun klanten, met als doel een serieproductie te kunnen opzetten. Op deze manier zal VDL beginnen met de bouw van een kleine serie van elektrische Mercedes-Benz Sprinter bussen in Nederland op basis van Kreisel knowhow en technologie.

Met dit bezoek aan Kreisel Electric, kwam de Hansa Green Tour Winter Edition-programma ten einde en werd er onder genot van goede wijn druk genetwerkt en nagepraat over de afgelopen intensieve maar indrukwekkende dagen.

Wilt u ook een editie van de Hansa Green Tour meemaken, neem dan contact op met Roel Swierenga te bereiken via swierenga@hansagreentour.com of +31 (0)6 555 67 218.

Onze partners