Health~Holland wint Europese finale EEPA

Health~Holland heeft de European Enterprise Promotion Award 2022 (EEPA) gewonnen in de categorie ‘Verbetering van de bedrijfsomgeving en ondersteuning van de digitale transitie’. De organisatie won de Europese prijs voor hun LifeSciences@Work Venture Challenge. Dat is een programma voor startende ondernemers in de gezondheidssector. Oprichter Chretien Herben: "Het is mooi om erkenning te krijgen voor de resultaten die wij de afgelopen 15 jaar hebben geboekt."

De prijzen werden op 29 november uitgereikt in Praag. "Het was heel leuk en spannend", zegt Chretien Herben over het moment dat de jury de winnaar bekendmaakte. "We waren verrast en ontzettend blij toen we onze naam hoorden."

LifeSciences@Work Venture Challenge

LifeSciences@Work is het start-up-programma van Health~Holland, de topsector life sciences & health en NWO. De Venture Challenge is een onderdeel van dat programma. De challenge bestaat komende zomer 15 jaar. Er hebben tot nu toe meer dan 150 teams deelgenomen, waarvan de meeste deelnemers succesvol een biotech of medtech bedrijf zijn gestart. Bij elkaar hebben de bedrijven al meer dan € 800 miljoen aan investeringen weten op te halen en er zijn al veel producten op de markt.

Chretien: "Het gaat over het algemeen om fantastische innovaties. Wij helpen de onderzoekers een business case te maken van hun idee. Kunnen ze aantonen dat hun idee echt werkt én veilig is? Kan het de basis zijn voor een bedrijf? Welke concurrenten zijn er mogelijk al? Dit type innovaties moet een stevige onderbouwing hebben om het nodige kapitaal bij elkaar te krijgen en de stap naar de markt te kunnen maken. Dat laatste is meestal een proces van jaren."

Innovatie stimuleren en belonen

Met de EEPA beloont de jury de resultaten die er de afgelopen jaren zijn behaald via de Venture Challenge. "Voor de meeste deelnemers is ons programma het zetje dat ze nodig hebben om echt te beginnen", zegt Chretien. "En we konden de jury duidelijk laten zien wat dat oplevert."

De EEPA is een initiatief vanuit de Europese Commissie om initiatieven die ondernemers ondersteunen of faciliteren in het zonnetje te zetten. De verkiezing bestaat uit 2 fasen: een nationale en Europese. Naast Health~Holland was Watercampus Leeuwarden geselecteerd voor de Europese finale.

Foto: Chretien Herben en Simone Hermans van Health~Holland

Onze partners