Het 3® concept van SNEW

Telecom groothandel SNEW heeft een 3® concept ontwikkeld. Dit staat voor Recollect, Reuse en Recycle. Het is een duurzaam inzamelsysteem dat drie fases doorloopt.

Door het toepassen van circulaire systemen worden e-waste problemen en grondstoffentekort aangepakt. Hier is inmiddels genoeg over geschreven en gezegd en dit besef is inmiddels wereldwijd doorgedrongen. Door naar de hele productieketen te kijken, kun je uitval van verschillende stromen aan producten en grondstoffen te voorkomen. Dit gebeurt in de circulaire economie. Het bedrijf SNEW is gespecialiseerd in levenscyclusverlenging en past dit al jarenlang toe op de ICT markt. Het 3® concept dat SNEW heeft ontwikkeld, staat voor Recollect, Reuse en Recycle. Het is een duurzaam inzamelsysteem dat drie fases doorloopt. Eerst filtert het op bruikbaarheid, dan kijkt het systeem naar hergebruik en als laatste optie wordt er gerecycled tot grondstoffen.

Het herwaarderen van een product is het begin van een proces. Vaak is er technische en cosmetische revisie nodig maar uiteindelijk is het product weer 100% werkend. Nadat de revisiemedewerkers klaar zijn, is het apparaat weer perfect ‘as new’. Klanten maken hier veelal gebruik van om verschillende apparatuur zolang mogelijk in de levenscyclus te houden en om de waarde ervan te behouden.

Een mooi voorbeeld uit de praktijk is een samenwerking van SNEW met een telecom operator. SNEW verzorgt de gehele retourstroom van telecom apparatuur. Ze heeft een systeem opgezet voor gecentraliseerde inzameling van telecom en IT apparatuur dat economisch is afgeschreven. SNEW verzorgt ook het repair en revisie onderdeel na een gedetailleerde inventarisatie. De klant heeft geleerd hoe de samenwerking met SNEW naadloos aansluit het circulaire proces, zonder dat zij daar zelf veel moeite voor hoeven te doen.

Service Parts

Een belangrijk onderdeel van levenscyclusverlenging is het hergebruiken van goede onderdelen van gebruikte ICT apparatuur. Meestal zijn dit de onderdelen van producten die economisch zijn afgeschreven. SNEW krijgt, als telecom groothandel die gespecialiseerd is in circulaire processen, vaak partijen gebruikte ICT apparatuur aangeboden. Als dit bij hun binnenkomt, filtert het bedrijf dit eerst op herbruikbaarheid. Het hergebruiken van onderdelen springt in het gat dat vaak ontstaat als fabrikanten bepaalde productlijnen niet meer in productie hebben en daardoor geen reserve onderdelen meer kunnen aanbieden. Het blijkt dat er in de praktijk toch veel vraag is naar losse onderdelen. Het is immers goedkoper dan een heel nieuw apparaat aan te moeten schaffen. 

Service Parts, reserve onderdelen, zijn ook in de circulaire economie van groot belang, omdat deze ervoor zorgen dat de levenscyclus van producten verlengd kunnen worden. Deze service biedt SNEW voornamelijk aan voor de B2B markt, waar functionele communicatie apparatuur niet meer weg te denken is. SNEW is al ruim 30 jaar actief in de telecom markt en bezit enorm veel, gespecialiseerde kennis. Ook heeft het bedrijf een grote voorraad van spare parts waarmee ze klanten kan blijven ondersteunen.

Tweedehands markt

SNEW bedient met hun aanpak de tweedehands markt, waar leveranciers de nieuwe markt bedienen. Dit is al met al een goedkope én duurzame oplossing om apparatuur te behouden. 

In de auto branche wordt voor 95 procent hergebruikt. SNEW kun je hiermee misschien wel het beste vergelijken. SNEW zet onderdelen van Telecom en IT producten grondstoffen circulair in, door deze optimaal te hergebruiken en niet te verbruiken. Bedrijven kunnen ook terecht bij SNEW voor service parts en het inruilen van verouderde elektronica apparatuur waar nog een goede prijs voor wordt gegeven. SNEW neemt ook end-of-life ICT apparatuur  in en verwerkt deze in een circulair proces: deze worden ingezameld, gereviseerd en verkoop klaar gemaakt voor een tweede levenscyclus. Aan het eind van de tweede levenscyclus krijgt SNEW deze apparatuur retour om wederom in te zetten voor een derde levenscyclus in ontwikkelingslanden zoals Bangladesh, om hen ook daar toegang te geven tot communicatie middelen en dus een digitale toekomst.

Afrika 1We SNEW!

Zo begint een globaliserende aanpak voor het wereldwijde E-waste probleem en SNEW buigt dit samen met andere bedrijven om in een duurzaam verdienmodel. De voornaamste uitdaging met betrekking tot Afrika ligt in het gebrek van service levels voor ICT apparatuur. SNEW gaat deze introduceren middels hun project genaamd: 1We SNEW. De start van dit prachtige project is het verschepen van complete mobiele ICT leerwerkshops waarin SNEW hen daar gaat voorzien van de benodigde kennis en trainingen om vervolgens zelf ICT apparatuur te onderhouden. Apparatuur dat niet meer ingezet kan worden, komt retour via SNEW naar de EU om verantwoord gerecycled te worden tot grondstof.

Kijk voor meer informatie over SNEW op de website nl.snew.eu

Onze partners