Het verwarmen van het binnenmilieu met een houtpelletkachel

Een houtpelletkachel, of kortweg een pelletkachel, heeft diverse voordelen ten opzichte van een gewone houtkachel. Zeker bij panden waar men van het gas af wil, maar de isolatie te wensen over laat kan een houtpelletkachel de uitkomst zijn.

Pelletkachel voor 1 ruimte of voor de cv

Met een pelletkachel verwarm je op zich 1 ruimte. Maar pelletkachels kunnen ook aangeschaft worden voor de centrale verwarming. In zo’n geval gaan de rookgassen door een warmtewisselaar. De warme lucht die hierdoor ontstaat verwarmd vervolgens het cv-water. Hiermee vervangt het dus het gas, wat normaal gesproken hiervoor zorgt. Men spreekt in dit geval ook wel over een pelletketel. Net als de gewone ketel zit er een timer op, een thermostaat en zelfs een afstandsbediening. Je doet dus zeker geen stap terug in comfort… Het enige nadeel is het moeten vullen van de pellet voorraad, maar ook dat duurt dagenlang voordat het nodig is. Overigens kan de pelletkachel ook dienen als aanvulling op de CV-ketel.

Waarop stookt een pelletkachel?

De naam zegt het natuurlijk zelf al: houtpellets. Houtpellets worden gemaakt van geperst afvalhout. Deze houtpellets kopen is eenvoudig via internet te doen en dit hoeft dus ook geen reden te zijn om het niet te doen.

Voordelen

Een houtpelletkachel geeft naast de uitstekende verwarming ook nog eens sfeer. Omdat de kachel geen schoorsteen nodig heeft, is het toepasbaar in ieder huis en in elk vertrek. De rookgassen en het fijnstof worden afgevoerd met behulp van een ventilator naar buiten toe, zodat je daar binnen geen last van hebt. Daarbij produceert een pelletkachel minder fijnstof dan een gewone houtkachel, wat natuurlijk ook een fijne bijkomstigheid is. Ook het rendement van een kachel met houtpellets is hoger dan bij de ouderwetse houtkachel. Wat vanzelf ook weer mooi meegenomen is. Houtpellets kan je in grote partijen kopen, zodat je langere tijd ook daar niet naar hoeft om te kijken. Hierbij moet je alleen in de gaten houden dat ze niet vochtig worden, verdere eisen worden er niet aan de opslag gesteld.

Onze partners