Hoe duur is duurzaam rijden in 2020

Het is een streven van de overheid om in 2050 alleen maar ‘schone’ motorvoertuigen op de weg te hebben. Dat wil zeggen dat binnen 30 jaar iedereen zal moeten overstappen op een duurzame auto zonder CO2 uitstoot. Het aantal ‘early adapters’ valt in 2019 nog erg tegen. Zo was de Tesla model 3 de enige volledig elektrische auto in de top 20 van meest verkochte auto’s in Nederland. Veel Nederlanders vinden elektrisch rijden nog steeds te duur en onhandig. Maar is dit werkelijk zo? Om dit verder uit te lichten nemen wij enkele voorbeelden.

Aanschafprijs

De grootste kosten die worden gemaakt zitten natuurlijk in de aanschafprijs. Om de verhouding in kosten tegenover elkaar te leggen nemen wij de standaarduitvoering van 3 auto’s met een elektrische en niet elektrische uitvoering om de kosten te vergelijken:

Hyundai Kona: 20.955 euro
Hyundai e-Kona: 41.955 euro
De elektrische variant is 50% duurder

Hoe duur is duurzaam rijden in 2020 afb1

 (foto van de Hyundai Kona)

Kia Niro: 28.995 euro
Kia e-Niro: 44.995 euro
De elektrische variant is 36% duurder

Hoe duur is duurzaam rijden in 2020 afb2

(foto van de Kia Niro)

Volkswagen Golf: 28.775 euro
Volkswagen e-Golf: 34.295 euro
De elektrische variant is 17% duurder

Hoe duur is duurzaam rijden in 2020 afb3

(foto Volkswagen Golf GTI)

Het is duidelijk dat de elektrische varianten toch een stuk duurder zijn. Op de aanschaf van een elektrische auto valt dus niet te besparen. Echter is het verschil tussen de Volkswagen Golf en de Volkswagen e-Golf (elektrisch) maar 17% procent in prijs.

Tanken vs Opladen

Elektrisch rijden is een stuk goedkoper dan benzine tanken. Wanneer je benzine tankt kant dit tot 85% procent duurder zijn dan wanneer je (thuis) elektrisch oplaadt. Hier kan je elk jaar toch tot 1000 euro besparen. Wanneer enkele jaren een elektrische auto bezit kunnen de besparingen dus hoop oplopen.

Belastingvoordeel elektrische auto

Wanneer je elektrisch rijdt betaal je tot 2025 geen motorvoertuigenbelasting. Wie in 2020 een elektrische auto koopt kan hier dus 5 jaar lang van profiteren. Voor een Volkswagen Golf betaal je gemiddeld zo’n 50 euro per maand aan motorvoertuigenbelasting.

Volkswagen Golf 1 jaar wegenbelasting: 600 euro
Volkswagen e-Golf 1 jaar wegenbelasting: 0 euro

Deze vrijstelling levert je als bezitter van een elektrische auto meer voordeel op.

Conclusie

Ja het aanschaffen van een elektrische auto is duurder dan wanneer je een benzineauto koopt. Echter worden de verschillen steeds kleiner bij de nieuwere modellen. Zo is het verschil de aanschafprijs tussen een Volkswagen Golf en e-Golf maar zo’n 5500 euro.

Wat je kunt besparen op een elektrische auto kan echter oplopen tot 1500 – 2000 euro per jaar. Dat wil zeggen dat je na 3-4 jaar in de Volkswagen e-Golf te hebben gereden voordeliger uit kan zijn dan met de benzine variant.

Door slim je elektrische auto uit te kiezen kan je dus voordeliger uit zijn en bijdragen aan een beter milieu.

Onze partners